Karadut Reçeli

Karadut reçeli, karadut reçeli, tadı farklı bir o kadar da lezzetli bir reçel çeşididir. Karadut reçelinin yapımında en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden bir tanesi, karadut reçelinin kırmızı reçeller kategorisine girmesi nedeni ile kaynatılırken çok köpürmesidir, bu sebepten dolayı reçeli kaynatırken taşırmamaya dikkat etmeliyiz.

Karadut reçelinin yapımında gerekli olan malzemeler

  • Bir kilo karadut
  • Dört çay bardağı toz şeker
  • Bir çay kaşığı tereyağı
  • Dört- beş damla kadar limon suyu
  • Karadutları içerisinde zedelemeden yıkaya bileceğimiz geniş bir süzgeç
  • Reçelimizi içerisinde kaynatabileceğimiz bir adet tencere ve hazırlamış olduğumuz reçeli içerisine aktarıp, muhafaza etmek için bir adet kavanoz.

Karadut reçeli nasıl yapılır?


Reçelimiz için ayırmış olduğumuz bir kilo karadutun saplarını, dutun zedelenmemesi için hafifçe çekerek ya da makas yardımı ile keserek ayırmalıyız. Karadutun saplarını ayıklamak zor bir işlem olsa da reçelde güzel bir görüntü oluşturmadığı ve yerken ağızda rahatsızlık oluşturduğu için, keserek ayıklamanın yerine çekerek ayıklanması, yerken rahatsızlık vermesinin önüne geçer. Her hâlükârda ayıklama işleminin yapmaya mutlaka özen göstermeliyiz. Saplarından ayıklamış olduğumuz karadutlarımızı, zedelenmemeleri için geniş bir süzgece yavaş bir şekilde aktararak tekrar zedelenmeden yavaşça yıkamalıyız ve yıkamış olduğumuz karadutların suyunu süzelim.
Karadut reçelimizi kaynatmak için hazır bulundurduğumuz tencerenin içine, bir sıra karadut dizelim, sonra üzerine bir sıra toz şeker atalım. Bu işlemi dutlar bitene kadar sıra halinde tekrarlayalım ve şekerin hepsi eriyip suyunu alana kadar karadutumuzu daha iyi bir sonuç alabilmek için, yaklaşık bir gün kadar buzdolabında bekletelim.

Bir gün sonrasında buzdolabından aldığımız karadutları, orta büyüklükteki ocağın üzerine kısık ateşte koyalım. Dutlar kaynamaya başladığı zaman fazla köpürmesini engellemek için önceden ayarlamış olduğumuz bir çay kaşığı tereyağını koyalım. On beş dakika kaynatalım. Toz şeker tamamen eridikten sonra, on dakika daha kaynamasını bekleyelim ve limon suyunu aktarıp beş dakika daha kaynattıktan sonra, reçelimizi ocaktan alalım. Karadut fazla su bırakmadığında çabuk koyulaşır. Karadut, kabuksuz ve yumuşak bir meyve olduğundan, çabuk koyulaştığı için fazla kaynatılmamalıdır.

Yirmi, yirmi beş dakika da kaynatma işlemini bitirip, karadut reçelini koymak için hazırda bulundurmuş olduğumuz kavanozun içerisine, kaynatmış olduğumuz karadut reçelimizi, diğer reçellerin aksine, sıcak olarak aktarıyoruz ve soğumadan kapağını hemen kapatıyoruz. Kapağını sıkıca kapatmaya özen gösteriyoruz. Çünkü kapağının üzerine ters çevireceğimiz kavanozumuzdan reçelin dışarıya taşmaması gerekmektedir. Karadut reçelimizi kapağının üzerine ters çevirdikten sonra soğumasını beklemeliyiz. Soğuyan kavanozun kapağının dışına reçel taşmamış ise reçelimizi uzun süre serin ve ışık görmeyen bir yede bozulmadan muhafaza edebiliriz. Karadut reçelimizi kullanmaya başladıktan, yani kapağını açtıktan sonra buzdolabında saklamalıyız. Bütün aşamaları tamamlanan karadut reçeli servise hazırdır.

Afiyet olsun.
19.01.2024 23:08:04
Karadut Reçeli ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Karadut Reçeli Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Karadut Reçeli"
Böğürtlen ve karadut severek yediğim yaz meyveleridir. Hatta bunun yüzden yaz aylarında ellerim kapkara olur. Ağlayan dut ağacı içerisine girerek koparıp yemek benim için çok güzel bir zevktir. Ben sabah kahvaltılarında da reçeli çok sevdiğim için karadut reçeli yapmak istiyorum. Acaba lezzeti ve tadı nasıl olur?
Ulus . 23.10.2018 22:12:30

Reçel Katı Olursa Ne Yapılır

Reçel katı olursa ne olur, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlıdır. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle ...
Devamını Oku

Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır

Çilek reçeli kaç dakika kaynatılır, Çilek reçeli genellikle Türk halkı tarafından sevilen çokça tüketilen bir reçeldir. Çoğunlukla mayıs ve haziran ayın...
Devamını Oku

Taze Kayısı Reçeli

Taze Kayısı Reçeli, çok fazla tercih edilmekte olup ve kahvaltılarımızın bir yiyeceği olarak belirmektedir. Bu reçel genel olarak kayısının diyarı olan Malat...
Devamını Oku

Ham İncir Reçeli

Ham incir reçeli, oldukça meşakkatli olmasına rağmen, bir o kadar da lezzetli bir reçel tarifidir. Bu reçeli yaparken, ham incir sütünün bazı ciltlerde ...
Devamını Oku

Çilek Reçeli Kıvamı

Çilek reçeli kıvamı, kıvamında olabilmesi için birtakım püf noktalar vardır. Şimdi bunları aşağıda sıralayalım.Buzdolabına daha önceden koyduğumuz bi...
Devamını Oku

Reçel Nasıl Saklanır

Reçel nasıl saklanır, reçel her mevsim evlerde yapılan, sevilen bir besindir. Günümüzde hazır satılan reçeller talep görse de hiçbiri ev yapımı reçeller...
Devamını Oku

Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır

Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır: Birçok meyvenin şeker ile kaynatılması ile elde edilen reçeller, kahvaltı sofralarını daha da güzelleştir ve kahvaltı ile iste...
Devamını Oku

Kırmızı Erik Reçeli

Kırmızı erik reçeli, kırmızı erik lezzeti, farklı ve hoş olan bir meyvedir. Mevsim değişiklikleri nedeni ile meyveler de tat değişikliği olabilmektedir. Kırm...
Devamını Oku

Oktay Usta Kayısı Reçeli

Oktay usta kayısı reçeli olabilecek en lezzetli reçeller arasında yer almaktadır. Oktay ustanın kayısı reçeli ülkemiz çapında çok ünlü reçeller arasında bulu...
Devamını Oku

Beyaz Dut Reçeli

Beyaz Dut Reçeli, yaz aylarının en bol bulunan ve sulu meyvelerinden bir tanesidir. İnsan sağlığına sayılamayacak kadar çok faydaları vardır. Yaz meyvelerind...
Devamını Oku

Reçel Neden Şekerlenir

Reçel neden şekerlenir, Reçel yapılırken ve muhafaza edilirken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Bu noktalara dikkat edilmediği taktirde, ...
Devamını Oku

Oktay Usta Çilek Reçeli

Oktay Usta çilek reçeli çoğumuzun da sevdiği ülkemizin dört bir yanında yapılan enfes bir reçel türüdür. Reçel genellikle Türk mutfağında kahvaltılarda yerin...
Devamını Oku

Kozalak Reçeli

Kozalak Reçeli, yalnızca yapılışıyla orijinal olmasının yanı sıra anti bakteriyel özelliği ile iyi bir şifa kaynağıdır. Genellikle uzun zaman süren öksürük, ...
Devamını Oku

Şekersiz Çilek Reçeli

Şekersiz çilek reçeli, şekerli olan çilek çeşitleri kadar fazladır. Şekersiz çilek reçeli bu çeşitler arasında şüphesiz en çok sevilen bir çeşittir. Çünkü çi...
Devamını Oku

Kiraz Reçeli

Kiraz reçeli, eşsiz tattaki reçellerim izden bir tanesidir. Kahvaltıda en çok tükettiğimiz reçellerden bir tanesidir. Dolaştığınız her 10 evden en az 4'ünde ...
Devamını Oku

Yeşil Erik Reçeli

Yeşil erik reçeli, Yaz geldiğinde dalında gördüğümüz eriği canımız o kadar çeker ki hemen olsa da yesek dediğimiz erik çok fazla tüketmekteyiz. Türk halkı ge...
Devamını Oku

Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır

Çilek reçeli ne zaman yapılır, Çilek ülkemizin en sevilen meyvelerinden biri olur mayıs ve haziran aylarında olan çilekler oldukça lezzetlidir. Yemesi doyums...
Devamını Oku

Şekersiz Reçel

Şekersiz reçel, Ülkemizde birçok reçel çeşidi bulunmaktadır. Bu reçeller çok faydalı olmasıyla birlikte her kahvaltı sofrasında olmazsa olmazıdır. İnsanlar i...
Devamını Oku

Erkek İncir Reçeli

Erkek incir reçeli, ülkemizde çoğu yörede yapılan, yeşil incir reçeli olarak da bilinen lezzetli bir reçel tarifidir. Bu reçel olgun incirlerle yapılan ...
Devamını Oku

Kivi Reçeli

Kivi reçeli, kivi reçelini yaparken dikkat edilmesi gereken öncelikli husus, kivilerin yumuşamamış, yani sert olmasıdır. Yumuşak olan kiviler, kaynatma ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Reçel Katı Olursa Ne Yapılır
Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır
Taze Kayısı Reçeli
Ham İncir Reçeli
Çilek Reçeli Kıvamı
Son Forum Konuları
Karadut Reçelimin İçinde, Taş Gibi, Cam Gibi Çok Sert Maddeler Oluşmuş
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024