Kiraz Reçeli

Kiraz reçeli, eşsiz tattaki reçellerim izden bir tanesidir. Kahvaltıda en çok tükettiğimiz reçellerden bir tanesidir. Dolaştığınız her 10 evden en az 4'ünde kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerindendir kiraz reçeli. Güzel kiraz reçelinin püf noktalarından en önemlisi ana malzeme olan kirazın kendi yöresinden tedarik edilmesidir. Çünkü en iyi yetiştiği yerden elde edilen kiraz ile herhangi bir yerden elde edilen kirazla yapılan reçelin kıyas edilemeyeceği aşikardır.

Reçel yapımında kullanılacak malzemelerimiz

  • 700 gram kiraz
  • 2 adet limon
  • 1 kaşık tereyağı
  • Yarım litre su

Kiraz reçeli nasıl yapılır?


Kirazın özellikle son zamanlarda yapılan festivallerle adını sıkça duyuran Malatya'nın Yeşilyurt ilçesi kiraz tedarik edilmek için biçilmiş bir yerdir. Kiraz reçelinin yapımına geldiğimiz zaman ise öncelikli olarak arzu ettiğiniz miktarda aldığınız kirazları çok temiz bir şekilde yıkayınız. Kirazlar yıkandıktan sonra sapları mutlaka çıkarılmalıdır çünkü sapları reçelin tadını kolayca bozabilmektedir. Çengelli iğne ile çekirdekleri çıkarılarak kirazlar bir sonraki aşamaya hazırlanır.

Bir sonraki aşamada ise bütün kirazlar eksiksiz olarak bir tencereye alınıp üzerine toz şeker dökülür. Toz şekerin miktarı kiraz miktarına göre değişmektedir. Toz şeker döküldükten sonra tencere buzdolabında yaklaşık 24 saat bekletilir. Bu bekletildikten sonra şeker tencerenin içinde erimiş olup kirazların ise suyunu saldığı görülecektir.
Kirazlar iyice suyunu saldıktan sonra ocağa alınırlar. Kaynayıncaya kadar bekletilir ve altı kısılır ve üzerinde biriken köpükler büyük bir hassasiyetle alınır. Başlangıçta 1 kaşık tereyağı atarsanız bu işlemde köpükleri almak zorunda kalmazsınız çünkü köpüğe rastlayamazsınız bu işlemden sonra.

Reçel tam kıvamını alana kadar ocakta bekletilir. Ocaktan kaldırılmaya yakın içine yaklaşık 2-3 limonun suyu dökülür. Yaklaşık 10-15 dakika daha kaynatıp reçelimiz ocaktan alınır. Çok önemli bir nokta ise sıcak sıcak iken kavanozlara konulmalıdır reçel. Sıcak konulduktan sonra kapağı asla kapatılmamalıdır. Reçel kavanozun içinde soğuduktan sonra kapağı kapatılarak beklemeye alınmalıdır. Yukarıda belirtilen tarifin aşamaları eksiksiz olarak yapıldığında eşsiz bir kiraz reçeli yapacağınızdan hiç şüpheniz olmamalıdır. Bazı aşamalar yöreden yöreye çok farklı olmasa da birkaç detay bakımından farklılıklar gösterebilmektedir. Siz de kendi damak zevkinize göre tarifte çeşitli değişiklikler yaparak damak tadınıza en uygun tadı bulabilirsiniz.
21.01.2024 13:26:24
Kiraz Reçeli ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kiraz Reçeli Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kiraz Reçeli"
Reçel yemeye bayılırım. Özellikle de sabah kahvaltılarında olmazsa olmazlarımdandır. Kiraz reçeli yapmak istiyorum fakat nasıl yapılacağı hakkında pek bilgi sahibi değilim. Acaba kiraz reçeli yapmak için almam gereken malzemeler nelerdir? Kiraz reçelinin hazırlanışı ve yapılışı nasıldır? Bu konuda değerli yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
Sabâhat . 01.11.2018 19:04:48

Reçel Katı Olursa Ne Yapılır

Reçel katı olursa ne olur, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlıdır. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle ...
Devamını Oku

Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır

Çilek reçeli kaç dakika kaynatılır, Çilek reçeli genellikle Türk halkı tarafından sevilen çokça tüketilen bir reçeldir. Çoğunlukla mayıs ve haziran ayın...
Devamını Oku

Taze Kayısı Reçeli

Taze Kayısı Reçeli, çok fazla tercih edilmekte olup ve kahvaltılarımızın bir yiyeceği olarak belirmektedir. Bu reçel genel olarak kayısının diyarı olan Malat...
Devamını Oku

Ham İncir Reçeli

Ham incir reçeli, oldukça meşakkatli olmasına rağmen, bir o kadar da lezzetli bir reçel tarifidir. Bu reçeli yaparken, ham incir sütünün bazı ciltlerde ...
Devamını Oku

Çilek Reçeli Kıvamı

Çilek reçeli kıvamı, kıvamında olabilmesi için birtakım püf noktalar vardır. Şimdi bunları aşağıda sıralayalım.Buzdolabına daha önceden koyduğumuz bi...
Devamını Oku

Reçel Nasıl Saklanır

Reçel nasıl saklanır, reçel her mevsim evlerde yapılan, sevilen bir besindir. Günümüzde hazır satılan reçeller talep görse de hiçbiri ev yapımı reçeller...
Devamını Oku

Karadut Reçeli

Karadut reçeli, karadut reçeli, tadı farklı bir o kadar da lezzetli bir reçel çeşididir. Karadut reçelinin yapımında en çok dikkat edilmesi gereken şeyl...
Devamını Oku

Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır

Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır: Birçok meyvenin şeker ile kaynatılması ile elde edilen reçeller, kahvaltı sofralarını daha da güzelleştir ve kahvaltı ile iste...
Devamını Oku

Kırmızı Erik Reçeli

Kırmızı erik reçeli, kırmızı erik lezzeti, farklı ve hoş olan bir meyvedir. Mevsim değişiklikleri nedeni ile meyveler de tat değişikliği olabilmektedir. Kırm...
Devamını Oku

Oktay Usta Kayısı Reçeli

Oktay usta kayısı reçeli olabilecek en lezzetli reçeller arasında yer almaktadır. Oktay ustanın kayısı reçeli ülkemiz çapında çok ünlü reçeller arasında bulu...
Devamını Oku

Beyaz Dut Reçeli

Beyaz Dut Reçeli, yaz aylarının en bol bulunan ve sulu meyvelerinden bir tanesidir. İnsan sağlığına sayılamayacak kadar çok faydaları vardır. Yaz meyvelerind...
Devamını Oku

Reçel Neden Şekerlenir

Reçel neden şekerlenir, Reçel yapılırken ve muhafaza edilirken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Bu noktalara dikkat edilmediği taktirde, ...
Devamını Oku

Oktay Usta Çilek Reçeli

Oktay Usta çilek reçeli çoğumuzun da sevdiği ülkemizin dört bir yanında yapılan enfes bir reçel türüdür. Reçel genellikle Türk mutfağında kahvaltılarda yerin...
Devamını Oku

Kozalak Reçeli

Kozalak Reçeli, yalnızca yapılışıyla orijinal olmasının yanı sıra anti bakteriyel özelliği ile iyi bir şifa kaynağıdır. Genellikle uzun zaman süren öksürük, ...
Devamını Oku

Şekersiz Çilek Reçeli

Şekersiz çilek reçeli, şekerli olan çilek çeşitleri kadar fazladır. Şekersiz çilek reçeli bu çeşitler arasında şüphesiz en çok sevilen bir çeşittir. Çünkü çi...
Devamını Oku

Yeşil Erik Reçeli

Yeşil erik reçeli, Yaz geldiğinde dalında gördüğümüz eriği canımız o kadar çeker ki hemen olsa da yesek dediğimiz erik çok fazla tüketmekteyiz. Türk halkı ge...
Devamını Oku

Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır

Çilek reçeli ne zaman yapılır, Çilek ülkemizin en sevilen meyvelerinden biri olur mayıs ve haziran aylarında olan çilekler oldukça lezzetlidir. Yemesi doyums...
Devamını Oku

Şekersiz Reçel

Şekersiz reçel, Ülkemizde birçok reçel çeşidi bulunmaktadır. Bu reçeller çok faydalı olmasıyla birlikte her kahvaltı sofrasında olmazsa olmazıdır. İnsanlar i...
Devamını Oku

Erkek İncir Reçeli

Erkek incir reçeli, ülkemizde çoğu yörede yapılan, yeşil incir reçeli olarak da bilinen lezzetli bir reçel tarifidir. Bu reçel olgun incirlerle yapılan ...
Devamını Oku

Kivi Reçeli

Kivi reçeli, kivi reçelini yaparken dikkat edilmesi gereken öncelikli husus, kivilerin yumuşamamış, yani sert olmasıdır. Yumuşak olan kiviler, kaynatma ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Reçel Katı Olursa Ne Yapılır
Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır
Taze Kayısı Reçeli
Ham İncir Reçeli
Çilek Reçeli Kıvamı
Son Forum Konuları
Karadut Reçelimin İçinde, Taş Gibi, Cam Gibi Çok Sert Maddeler Oluşmuş
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024