Mantar Reçeli

Mantar Reçeli, Özellikle kış mevsiminde bolca tüketilen reçeller sofralardan eksik olmaz. Reçel, mevsiminde yetişen türlü meyve sebzelerden diğer zamanlarda da tüketebilmek için şeker ile hazırlanan doyumsuz lezzetlerdir. Birçoğu bilinen meyvelerden hazırlanan reçellerin dışında pek bilinmeyenleri de vardır. Bunlardan biri de mantar reçelidir.
Mantar reçelinin biraz daha uğraştırıcı hazırlama safhası vardır.

Mantar reçeli malzemeleri

  • 4 su bardağı şeker
  • 1 kg olabildiğince küçük mantar
  • 3 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 1 limon
  • 5-6 adet karanfil
  • 2 çay bardağı sönmemiş toz kireç

Mantar Reçeli Nasıl Yapılır?


Kireç kaymağı hazırlamak için, üç litre soğuk suya iki çay bardağı sönmemiş kireci bir kaba koyup ve karıştırınız. Dört saat sonra kireç dibe çökecektir. Üç katmanlı olan bu karışımın yüzeyindeki ince tabaka halindeki suyu kaşıkla alıp atınız. Reçel yapımında kullanılan "kireç kaymağı" karışımın ikinci katmanı olan bu berrak sudur. Dibe çökmüş olan kireç tortusunu hareketlendirmeden berrak suyu dikkatlice başka bir kaba aktarınız.

Bir kap içerisine bir litre su koyup içerisine bir limonun suyunu sıkarak limonlu su hazırlayınız. Mantarları düzgün bir biçimde ikiye bölerek hazırlanan limonlu suyun içinde beyazlaşana kadar 1-2 saat bekletiniz. Beyazlaşan mantarları, önceden hazırladığınız kireç suyuna atarak 2-3 saat daha bekletiniz.
Kireç kaymağında sertleşmiş olan mantarları 3-4 kez yıkayıp bir taşım kaynatınız. Kaynamış olan mantarları hemen soğuk suya atıp iyice yıkayınız. Yıkanan mantarların suyunun sızması için bir süzgece alınız. Dört su bardağı şekerle üç su bardağı suyu kaynatarak şerbet hazırlayınız. Şerbet kaynamaya başlayınca mantarları içine atarak yaklaşık 25 dakika daha kaynamaya bırakınız. Kaynama işlemi sonlanırken içerisine karanfilleri atarak bir taşım daha kaynatınız. Reçel kıvama geldiğinde bir tatlı kasığı toz halindeki limon tuzunu atarak bir taşım daha kaynatınız. Reçeliniz hazırdır. Reçel soğumadan bir kavanoza koyup kapağını kapatıp ters çevirirseniz, reçel bozulmadan uzun süre saklanabilir.
20.01.2024 13:09:54
Mantar Reçeli ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mantar Reçeli Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

2 Yorum Yapılmış "Mantar Reçeli"
Geçenlerde bir arkadaşımda daha önce hiç tatmadığım mantar reçelini denedim. İnanılmaz derecede güzel bir lezzete sahipti. Bu besin hoşuma gidince sitenizdeki tarif doğrultusunda bu reçeli yapmaya çalıştım. Ancak bir hata yaptığımdan dolayı istediğim reçeli elde edemedim. Yaptığım reçel hem acı hemde ekşi oldu. Malzemelerin hangisi eksik yada fazla koymuş olabilirim?
Muazzez CANDAR . 06.09.2018 13:50:44
İstiritye mantarından reçwl yapılır mı acab sizi. Yönteminizle aynımı?
Mereb . 10.03.2020 19:11:45

Reçel Katı Olursa Ne Yapılır

Reçel katı olursa ne olur, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlıdır. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle ...
Devamını Oku

Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır

Çilek reçeli kaç dakika kaynatılır, Çilek reçeli genellikle Türk halkı tarafından sevilen çokça tüketilen bir reçeldir. Çoğunlukla mayıs ve haziran ayın...
Devamını Oku

Taze Kayısı Reçeli

Taze Kayısı Reçeli, çok fazla tercih edilmekte olup ve kahvaltılarımızın bir yiyeceği olarak belirmektedir. Bu reçel genel olarak kayısının diyarı olan Malat...
Devamını Oku

Ham İncir Reçeli

Ham incir reçeli, oldukça meşakkatli olmasına rağmen, bir o kadar da lezzetli bir reçel tarifidir. Bu reçeli yaparken, ham incir sütünün bazı ciltlerde ...
Devamını Oku

Çilek Reçeli Kıvamı

Çilek reçeli kıvamı, kıvamında olabilmesi için birtakım püf noktalar vardır. Şimdi bunları aşağıda sıralayalım.Buzdolabına daha önceden koyduğumuz bi...
Devamını Oku

Reçel Nasıl Saklanır

Reçel nasıl saklanır, reçel her mevsim evlerde yapılan, sevilen bir besindir. Günümüzde hazır satılan reçeller talep görse de hiçbiri ev yapımı reçeller...
Devamını Oku

Karadut Reçeli

Karadut reçeli, karadut reçeli, tadı farklı bir o kadar da lezzetli bir reçel çeşididir. Karadut reçelinin yapımında en çok dikkat edilmesi gereken şeyl...
Devamını Oku

Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır

Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır: Birçok meyvenin şeker ile kaynatılması ile elde edilen reçeller, kahvaltı sofralarını daha da güzelleştir ve kahvaltı ile iste...
Devamını Oku

Kırmızı Erik Reçeli

Kırmızı erik reçeli, kırmızı erik lezzeti, farklı ve hoş olan bir meyvedir. Mevsim değişiklikleri nedeni ile meyveler de tat değişikliği olabilmektedir. Kırm...
Devamını Oku

Oktay Usta Kayısı Reçeli

Oktay usta kayısı reçeli olabilecek en lezzetli reçeller arasında yer almaktadır. Oktay ustanın kayısı reçeli ülkemiz çapında çok ünlü reçeller arasında bulu...
Devamını Oku

Beyaz Dut Reçeli

Beyaz Dut Reçeli, yaz aylarının en bol bulunan ve sulu meyvelerinden bir tanesidir. İnsan sağlığına sayılamayacak kadar çok faydaları vardır. Yaz meyvelerind...
Devamını Oku

Reçel Neden Şekerlenir

Reçel neden şekerlenir, Reçel yapılırken ve muhafaza edilirken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Bu noktalara dikkat edilmediği taktirde, ...
Devamını Oku

Oktay Usta Çilek Reçeli

Oktay Usta çilek reçeli çoğumuzun da sevdiği ülkemizin dört bir yanında yapılan enfes bir reçel türüdür. Reçel genellikle Türk mutfağında kahvaltılarda yerin...
Devamını Oku

Kozalak Reçeli

Kozalak Reçeli, yalnızca yapılışıyla orijinal olmasının yanı sıra anti bakteriyel özelliği ile iyi bir şifa kaynağıdır. Genellikle uzun zaman süren öksürük, ...
Devamını Oku

Şekersiz Çilek Reçeli

Şekersiz çilek reçeli, şekerli olan çilek çeşitleri kadar fazladır. Şekersiz çilek reçeli bu çeşitler arasında şüphesiz en çok sevilen bir çeşittir. Çünkü çi...
Devamını Oku

Kiraz Reçeli

Kiraz reçeli, eşsiz tattaki reçellerim izden bir tanesidir. Kahvaltıda en çok tükettiğimiz reçellerden bir tanesidir. Dolaştığınız her 10 evden en az 4'ünde ...
Devamını Oku

Yeşil Erik Reçeli

Yeşil erik reçeli, Yaz geldiğinde dalında gördüğümüz eriği canımız o kadar çeker ki hemen olsa da yesek dediğimiz erik çok fazla tüketmekteyiz. Türk halkı ge...
Devamını Oku

Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır

Çilek reçeli ne zaman yapılır, Çilek ülkemizin en sevilen meyvelerinden biri olur mayıs ve haziran aylarında olan çilekler oldukça lezzetlidir. Yemesi doyums...
Devamını Oku

Şekersiz Reçel

Şekersiz reçel, Ülkemizde birçok reçel çeşidi bulunmaktadır. Bu reçeller çok faydalı olmasıyla birlikte her kahvaltı sofrasında olmazsa olmazıdır. İnsanlar i...
Devamını Oku

Erkek İncir Reçeli

Erkek incir reçeli, ülkemizde çoğu yörede yapılan, yeşil incir reçeli olarak da bilinen lezzetli bir reçel tarifidir. Bu reçel olgun incirlerle yapılan ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Reçel Katı Olursa Ne Yapılır
Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır
Taze Kayısı Reçeli
Ham İncir Reçeli
Çilek Reçeli Kıvamı
Son Forum Konuları
Karadut Reçelimin İçinde, Taş Gibi, Cam Gibi Çok Sert Maddeler Oluşmuş
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024