Süt Reçeli

Süt Reçeli, Karamelize olmuş ve tatlandırılmış inek sütüdür ve bir Güney Amerika tatlısıdır. Son zamanlarda oldukça popüler olan ve yapımı oldukça basit olan süt reçeli yumuşak kıvamı, kokusu ve lezzeti ile özellikle sabah kahvaltılarının vazgeçilmezleri arasında yerini almaya başlamıştır. Vücudumuz için faydaları saymakla bitmeyen, büyümey
i ve gelişmeyi sağlayan, kemiklerin güçlenmesine yardımcı olan, vücuda zindelik ve güç veren, enfeksiyonlara ve mikroplara karşı vücudun savunma mekanizmasını güçlendiren, cilde parlaklık kazandıran ve yıpranmasını önleyen, beyin gelişimi ve beynin ihtiyacı olan enerjiyi sağlamakta oldukça etkili olan, vücutta ödem birikmesini engelleyen ve ödem atılmasını sağlayan, mide rahatsızlıklarına iyi gelen ve ishalin geçmesinde yardımcı olan, saçların uzamasında da oldukça faydalı olan ve özellikle çocuklar için en iyi besinlerden biri olan süt oldukça basit ve az malzemeyle reçel olarak sofralarda yerini almaya hazırlanıyor.

Kahvaltıda reçel olarak tüketilmesinin yanında birçok kek, pasta, kurabiye, dondurma gibi pastane yiyeceklerinde de süs ve tatlandırıcı olarak kullanılabilir. Kökeni Arjantin olan süt reçeli dünya da 'dulce de leche' olarak bilinmektedir. Süt reçeli sütün rengine bağlı olarak genellikle boza rengindedir ancak reçel yapılırken beyaz toz şeker yerine esmer şeker kullanmak reçelin renginin kırmızı olmasını sağlamaktadır.

Sade olarak yapılmasının yanında içine dövülmüş ceviz, fındık veya Antep fıstığı gibi çerezler ezilerek eklenebilir ve bu şekilde de reçel yapılabilir.

Süt Reçeli Malzemeleri

  • 1 litre tam yağlı süt (Taze köy sütü olması tercih edilir.)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay kaşığı (Silme) kabartma tozu

Süt Reçeli Nasıl Yapılır?


Derin bir tencerenin içine süt ve şeker koyularak kaynamaya bırakılır. Ara ara karıştırılarak kaynamaya başlayan sütün üzerine kabartma tozu eklenir. Kabartma tozu eklendiği sırada süt taşar gibi kabarabilir bu nedenle tencere derin olmalı ve karıştırma işlemi sürmelidir. Orta ateşte ara ara karıştırılarak yaklaşık bir saat kadar kaynatma işlemi devam eder. Boza kıvamı alıncaya kadar süt reçeli kaynatılır. Kaynama sırasında rengi dönmeye ve reçel koyulaşmaya devam eder. Çok koyu olmadan altı kapatılmalıdır çünkü bekledikçe yine bir miktar kıvamında koyulaşma meydana gelmektedir. Koyulaşan ve kıvamını elde eden süt reçeli cam kavanoz içerisine koyularak ağzı açık bir şekilde soğumaya bırakılır. Soğuyan reçel bir müddet buzdolabında bekletilerek tüketmeye hazır hale gelir.

Süt Reçeli Yapımında Püf Noktalar

  • Süt reçeli yapmaya başlamadan önce tencere su ile çalkalanırsa reçel dibine tutmaz.
  • Kaynamaya başlayan sütün altı kısılarak üzerine toplanan kaymak sürekli toplanmalıdır.
  • Kabartma tozu eklenince sütte kabarma meydana gelir bu nedenle tencere seçimi oldukça önemlidir ve derin bir tencere tercih edilerek sütün taşması önlenmelidir.
  • Kabartma tozu taze olmalıdır aksi halde reçelin acı bir tat almasına neden olmaktadır.
  • Reçelin dibine tutmasını engellemek için teflon tencere tercih edilmelidir.
  • Reçel fazla kaynatılmamalı ve boza kıvamı aldığında altı kapatılmalıdır çünkü soğumak için bırakıldığında yine bir miktar koyulaşacaktır.
20.01.2024 00:24:24
Süt Reçeli ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Süt Reçeli Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Süt Reçeli"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Reçel Katı Olursa Ne Yapılır

Reçel katı olursa ne olur, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlıdır. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle ...
Devamını Oku

Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır

Çilek reçeli kaç dakika kaynatılır, Çilek reçeli genellikle Türk halkı tarafından sevilen çokça tüketilen bir reçeldir. Çoğunlukla mayıs ve haziran ayın...
Devamını Oku

Taze Kayısı Reçeli

Taze Kayısı Reçeli, çok fazla tercih edilmekte olup ve kahvaltılarımızın bir yiyeceği olarak belirmektedir. Bu reçel genel olarak kayısının diyarı olan Malat...
Devamını Oku

Ham İncir Reçeli

Ham incir reçeli, oldukça meşakkatli olmasına rağmen, bir o kadar da lezzetli bir reçel tarifidir. Bu reçeli yaparken, ham incir sütünün bazı ciltlerde ...
Devamını Oku

Çilek Reçeli Kıvamı

Çilek reçeli kıvamı, kıvamında olabilmesi için birtakım püf noktalar vardır. Şimdi bunları aşağıda sıralayalım.Buzdolabına daha önceden koyduğumuz bi...
Devamını Oku

Reçel Nasıl Saklanır

Reçel nasıl saklanır, reçel her mevsim evlerde yapılan, sevilen bir besindir. Günümüzde hazır satılan reçeller talep görse de hiçbiri ev yapımı reçeller...
Devamını Oku

Karadut Reçeli

Karadut reçeli, karadut reçeli, tadı farklı bir o kadar da lezzetli bir reçel çeşididir. Karadut reçelinin yapımında en çok dikkat edilmesi gereken şeyl...
Devamını Oku

Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır

Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır: Birçok meyvenin şeker ile kaynatılması ile elde edilen reçeller, kahvaltı sofralarını daha da güzelleştir ve kahvaltı ile iste...
Devamını Oku

Kırmızı Erik Reçeli

Kırmızı erik reçeli, kırmızı erik lezzeti, farklı ve hoş olan bir meyvedir. Mevsim değişiklikleri nedeni ile meyveler de tat değişikliği olabilmektedir. Kırm...
Devamını Oku

Oktay Usta Kayısı Reçeli

Oktay usta kayısı reçeli olabilecek en lezzetli reçeller arasında yer almaktadır. Oktay ustanın kayısı reçeli ülkemiz çapında çok ünlü reçeller arasında bulu...
Devamını Oku

Beyaz Dut Reçeli

Beyaz Dut Reçeli, yaz aylarının en bol bulunan ve sulu meyvelerinden bir tanesidir. İnsan sağlığına sayılamayacak kadar çok faydaları vardır. Yaz meyvelerind...
Devamını Oku

Reçel Neden Şekerlenir

Reçel neden şekerlenir, Reçel yapılırken ve muhafaza edilirken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Bu noktalara dikkat edilmediği taktirde, ...
Devamını Oku

Oktay Usta Çilek Reçeli

Oktay Usta çilek reçeli çoğumuzun da sevdiği ülkemizin dört bir yanında yapılan enfes bir reçel türüdür. Reçel genellikle Türk mutfağında kahvaltılarda yerin...
Devamını Oku

Kozalak Reçeli

Kozalak Reçeli, yalnızca yapılışıyla orijinal olmasının yanı sıra anti bakteriyel özelliği ile iyi bir şifa kaynağıdır. Genellikle uzun zaman süren öksürük, ...
Devamını Oku

Şekersiz Çilek Reçeli

Şekersiz çilek reçeli, şekerli olan çilek çeşitleri kadar fazladır. Şekersiz çilek reçeli bu çeşitler arasında şüphesiz en çok sevilen bir çeşittir. Çünkü çi...
Devamını Oku

Kiraz Reçeli

Kiraz reçeli, eşsiz tattaki reçellerim izden bir tanesidir. Kahvaltıda en çok tükettiğimiz reçellerden bir tanesidir. Dolaştığınız her 10 evden en az 4'ünde ...
Devamını Oku

Yeşil Erik Reçeli

Yeşil erik reçeli, Yaz geldiğinde dalında gördüğümüz eriği canımız o kadar çeker ki hemen olsa da yesek dediğimiz erik çok fazla tüketmekteyiz. Türk halkı ge...
Devamını Oku

Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır

Çilek reçeli ne zaman yapılır, Çilek ülkemizin en sevilen meyvelerinden biri olur mayıs ve haziran aylarında olan çilekler oldukça lezzetlidir. Yemesi doyums...
Devamını Oku

Şekersiz Reçel

Şekersiz reçel, Ülkemizde birçok reçel çeşidi bulunmaktadır. Bu reçeller çok faydalı olmasıyla birlikte her kahvaltı sofrasında olmazsa olmazıdır. İnsanlar i...
Devamını Oku

Erkek İncir Reçeli

Erkek incir reçeli, ülkemizde çoğu yörede yapılan, yeşil incir reçeli olarak da bilinen lezzetli bir reçel tarifidir. Bu reçel olgun incirlerle yapılan ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Reçel Katı Olursa Ne Yapılır
Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır
Taze Kayısı Reçeli
Ham İncir Reçeli
Çilek Reçeli Kıvamı
Son Forum Konuları
Karadut Reçelimin İçinde, Taş Gibi, Cam Gibi Çok Sert Maddeler Oluşmuş
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024