Turunç Reçeli

Turunç Reçeli, Turunç Akdeniz'e kıyısı olan bütün ülkelerde ve Güneydoğu Asya kıyılarında yetişen bu meyve rengi ve şekli ile portakala benzer ancak acımsı tadı ile portakaldan ayrılır. Bu meyve turunçgiller (Portakal, mandalina, limon, greyfurt) ailesine mensuptur ve kışın yapraklarını dökmez. Turunç Reçeli, portakala benzeyen Akdeniz meyvesi olan turunç ile yapılan ve genellikle kahvaltılarda tercih edilen bir reçeldir.

Trunç Reçeli İçin Malzemeleri

  • 10 adet orta boy turunç
  • 1 kg şeker
  • Yarım limon suyu
  • Bir adet limon tuzu
  • 5 su bardağı su

Turunç Reçeli Nasıl Yapılır?


Turunçların kabukları en dış yüzeyi ince bir tabaka şeklinde rendelenir. Bu sayede dış yüzeyde bulunan asit ve ekşiliğin geçmesi sağlanır ancak dış kabuğun tamamı rendelenmemelidir çünkü bu kabuk reçele aroma katmaktadır. Turunçlar yıkanıp uzunlamasına eşit parçalara bölünür ve kabukları portakal soyar gibi soyulur. Rulo şeklinde sarılan turunç kabukları yorgan iğnesi ile rulolar açılmayacak şekilde ipe dizilir ve ipler sıkıca düğümlenir. İpe dizilen turunç kabukları büyük bir tencere içinde yaklaşık yirmi dakika kaynatılarak haşlanır.

Yumuşayan turunç kabukları kaynar sudan alınarak üzerini basacak kadar soğuk suyun içerisinde bir müddet bekletilir. Soğuk suda bekletme işlemi su her gün değiştirilerek yaklaşık üç gün boyunca devam eder ve böylece kabukların acı tadı giderilmiş olur.
Suda bekletme işleminin ardından kabuklar yıkanarak şeker ve suyun olduğu tencereye koyulur. Kabuklar tencereye alınmadan önce şeker ve suyun kaynaması gerekmektedir. Turunç kabukları şerbetin içinde kısık ateşte yaklaşık 40-50 dakika kaynatılır. Şerbet akıcılığını kaybedene yani reçel kıvamını alıncaya kadar kaynatma işlemi devam eder. Kıvama gelen reçelin üzerine limon suyu ve limon tuzu da ilave edilerek bu şekilde yaklaşık beş dakika daha kaynatılır. Ilıyan reçel üzerine kâğıt peçete konularak üzerinde biriken köpük alınır. Reçel soğuduktan sonra ipleri çıkarılarak kavanozlara yerleştirilir. Reçeli ağzı kapalı ve serin bir yerde muhafaza etmekte fayda vardır.

Turunç Reçeli Yapımında Püf Noktalar

  • Dış kabuğun tamamen rendelenmesi reçelin aromasının yok olmasına neden olur.
  • Limon kullanılmayan reçel zaman içinde şekerlenir ve küflenir.
  • Turunçlar soyulduktan sonra en az üç gün suyu değiştirilerek soğuk su içinde bekletilmelidir aksi halde kabuklardaki acı tat gitmez ve reçele geçer.
  • Turunç kabuklarını ipe dizerken kullanılan ip mümkünse naylon ve özellikle renksiz olmalıdır aksi halde ipin boyası meyvenin kabuklarına geçer.
19.01.2024 12:31:19
Turunç Reçeli ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Turunç Reçeli Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Turunç Reçeli"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Reçel Katı Olursa Ne Yapılır

Reçel katı olursa ne olur, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlıdır. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle ...
Devamını Oku

Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır

Çilek reçeli kaç dakika kaynatılır, Çilek reçeli genellikle Türk halkı tarafından sevilen çokça tüketilen bir reçeldir. Çoğunlukla mayıs ve haziran ayın...
Devamını Oku

Taze Kayısı Reçeli

Taze Kayısı Reçeli, çok fazla tercih edilmekte olup ve kahvaltılarımızın bir yiyeceği olarak belirmektedir. Bu reçel genel olarak kayısının diyarı olan Malat...
Devamını Oku

Ham İncir Reçeli

Ham incir reçeli, oldukça meşakkatli olmasına rağmen, bir o kadar da lezzetli bir reçel tarifidir. Bu reçeli yaparken, ham incir sütünün bazı ciltlerde ...
Devamını Oku

Çilek Reçeli Kıvamı

Çilek reçeli kıvamı, kıvamında olabilmesi için birtakım püf noktalar vardır. Şimdi bunları aşağıda sıralayalım.Buzdolabına daha önceden koyduğumuz bi...
Devamını Oku

Reçel Nasıl Saklanır

Reçel nasıl saklanır, reçel her mevsim evlerde yapılan, sevilen bir besindir. Günümüzde hazır satılan reçeller talep görse de hiçbiri ev yapımı reçeller...
Devamını Oku

Karadut Reçeli

Karadut reçeli, karadut reçeli, tadı farklı bir o kadar da lezzetli bir reçel çeşididir. Karadut reçelinin yapımında en çok dikkat edilmesi gereken şeyl...
Devamını Oku

Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır

Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır: Birçok meyvenin şeker ile kaynatılması ile elde edilen reçeller, kahvaltı sofralarını daha da güzelleştir ve kahvaltı ile iste...
Devamını Oku

Kırmızı Erik Reçeli

Kırmızı erik reçeli, kırmızı erik lezzeti, farklı ve hoş olan bir meyvedir. Mevsim değişiklikleri nedeni ile meyveler de tat değişikliği olabilmektedir. Kırm...
Devamını Oku

Oktay Usta Kayısı Reçeli

Oktay usta kayısı reçeli olabilecek en lezzetli reçeller arasında yer almaktadır. Oktay ustanın kayısı reçeli ülkemiz çapında çok ünlü reçeller arasında bulu...
Devamını Oku

Beyaz Dut Reçeli

Beyaz Dut Reçeli, yaz aylarının en bol bulunan ve sulu meyvelerinden bir tanesidir. İnsan sağlığına sayılamayacak kadar çok faydaları vardır. Yaz meyvelerind...
Devamını Oku

Reçel Neden Şekerlenir

Reçel neden şekerlenir, Reçel yapılırken ve muhafaza edilirken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Bu noktalara dikkat edilmediği taktirde, ...
Devamını Oku

Oktay Usta Çilek Reçeli

Oktay Usta çilek reçeli çoğumuzun da sevdiği ülkemizin dört bir yanında yapılan enfes bir reçel türüdür. Reçel genellikle Türk mutfağında kahvaltılarda yerin...
Devamını Oku

Kozalak Reçeli

Kozalak Reçeli, yalnızca yapılışıyla orijinal olmasının yanı sıra anti bakteriyel özelliği ile iyi bir şifa kaynağıdır. Genellikle uzun zaman süren öksürük, ...
Devamını Oku

Şekersiz Çilek Reçeli

Şekersiz çilek reçeli, şekerli olan çilek çeşitleri kadar fazladır. Şekersiz çilek reçeli bu çeşitler arasında şüphesiz en çok sevilen bir çeşittir. Çünkü çi...
Devamını Oku

Kiraz Reçeli

Kiraz reçeli, eşsiz tattaki reçellerim izden bir tanesidir. Kahvaltıda en çok tükettiğimiz reçellerden bir tanesidir. Dolaştığınız her 10 evden en az 4'ünde ...
Devamını Oku

Yeşil Erik Reçeli

Yeşil erik reçeli, Yaz geldiğinde dalında gördüğümüz eriği canımız o kadar çeker ki hemen olsa da yesek dediğimiz erik çok fazla tüketmekteyiz. Türk halkı ge...
Devamını Oku

Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır

Çilek reçeli ne zaman yapılır, Çilek ülkemizin en sevilen meyvelerinden biri olur mayıs ve haziran aylarında olan çilekler oldukça lezzetlidir. Yemesi doyums...
Devamını Oku

Şekersiz Reçel

Şekersiz reçel, Ülkemizde birçok reçel çeşidi bulunmaktadır. Bu reçeller çok faydalı olmasıyla birlikte her kahvaltı sofrasında olmazsa olmazıdır. İnsanlar i...
Devamını Oku

Erkek İncir Reçeli

Erkek incir reçeli, ülkemizde çoğu yörede yapılan, yeşil incir reçeli olarak da bilinen lezzetli bir reçel tarifidir. Bu reçel olgun incirlerle yapılan ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Reçel Katı Olursa Ne Yapılır
Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır
Taze Kayısı Reçeli
Ham İncir Reçeli
Çilek Reçeli Kıvamı
Son Forum Konuları
Karadut Reçelimin İçinde, Taş Gibi, Cam Gibi Çok Sert Maddeler Oluşmuş
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024