Üzüm Reçeli

Üzüm Reçeli, Üzüm genel olarak Türkiye'de yetişme alanı en yaygın olan ve yetişme miktarı açısından en fazla olarak üretimi yapılan bir meyve türüdür. Bu meyve soğuğa karşı olarak olukça dayanıklı bir meyvedir. Bu meyve, meyve ve atıştırmalık çerez niyetine tüketildiği gibi şarap ve bu reçelin yapımında da ana madde olarak kullanılır. Bu meyve dışarıya ihraç edilerek de bazı türden şaraplar ve üzüm reçeli yapımında kullanılır.
Üzüm özellikle eğe bölgesi, Marmara bölgesi, İç Anadolu bölgesi, Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişmektedir. Eğe bölgesinde İzmir ve Manisa da yetiştirilmektedir. Doğu Anadolu'da yüksek kesimlerde de sıcaklık düşük olduğundan dolayı ve Karadeniz kıyılarında da fazla nemden ve güneşlenmenin az olduğundan dolayı yetiştirilemez. Üzüm reçeli anneannelerimizin ve annelerimizin bizlere eski zamanlardan beri kahvaltılarda yememiz için yapmış olduğu bir reçel türüdür. Yapılmakta olan bu üzüm reçeli genel olarak herkes tarafından rağbet görmekte olup lezzetle tüketilmektedir.

Üzüm reçeli organik olarak yapıldığında daha sağlıklı bir yiyecek olarak oluşum göstermektedir. Tabi ki bizlerde yapılmakta olan bu üzüm reçelini lezzetle yeriz ve sofralarımızdan eksik etmeyiz. Üzüm reçeli çok önemli olan bir vitamin kaynağıdır. Bu reçel içeriğinde B1 ve B2 vitaminleri barındırır, içeriğinde çeşitli mineraller ve potasyum barındırmaktadır. Üzümün çekirdeklerinde ise antioksidan maddesi bulunmaktadır. Üzüm reçelinin bu özelliği sayesinde kansere karşı anti kanserojen etki oluşmaktadır.
Üzüm reçeli yapılmakta olan araştırmalara göre ateşli hastalıklar ve vücutta oluşmakta olan tuz eksikliklerini gidermek için kullanılır, böbrek rahatsızlıklarını ve karaciğer rahatsızlıklarının oluşumlarını önlemek için üzüm reçeli tüketilir. Yapılan bu reçel ideal bir diyet besini olarak bilinir ve araştırmalara göre üzümün oluşturduğu düşük kalori ve içeriğinde oluşan yağ ve proteinden dolayı iyi bir diyet besini olduğu kanıtlanmıştır. Üzüm reçeli tansiyonu düşürücü etkisi vardır ve tansiyon hastaları tarafından tüketilmesi uygun görülmektedir. Üzüm reçeli iyi bir protein kaynağıdır. Üzüm reçeli genel olarak bilinmekte olan reçel türlerinden birisi olup vücuda oldukça faydalı bir yiyecek türüdür. Üzüm reçeli tahmin edildiği gibi bir reçel olmadığı için köpük toplamaz fakat köpük toplar ise eğer bu köpük hemen alınmalıdır.

Üzüm reçeli yapımında gereken malzemeleri

  • Yeteri miktarda çekirdeksiz üzüm
  • İki kilogram ya da üç kilogram toz şeker
  • Bir yemek kaşığı taze sıkılmış olan limonun suyu
  • Bir paket vanilya
  • Bir ya da iki su bardağı su

Üzüm reçeli nasıl yapılır?


Doğal olarak bahçemizde toplamış olduğumuz üzümleri bolca su ile yıkayıp, çöplerinden güzelce ayıralım. Bol su ile yıkanmış olan bu üzümleri ocaktaki tencereye koyalım ve suyu tenceredeki üzümlerin üzerine ekleyelim ve ardından da toz şekeri ekleyelim. Sonrasında üzümleri tencerede bir gün şekerini iyice alması için dinlenmeye bırakalım. Sonrasında dinlenmiş olan bu üzümleri ocağa koyalım ve ocağın altını yakalım. Kısık ateşte pişirmeye bırakalım. Köpük olmayan bir reçel olduğu için bu reçeli dakika kadar ocakta kısık ateşte kaynamaya bırakalım. Aksi taktirde köpük oluşmasında ise köpüğü üzerinden alıp üzümlerin kaynamasını tekrardan sağlayalım. Kaynamakta olan üzümlerin renkleri koyulaşmaya yakın bir kâseye bir yemek kaşığı yardımı ile biraz alıp kontrol edelim. Yalnız kaşık ıslak ve nemli olmamalıdır. Çünkü kaşık ıslak olur ise eğer yapılan reçel ekşir ve bu emekler boşa gider. Kaynatılan reçel fazla olarak koyulaşmadan limon suyunu ekleyip ocaktan birkaç dakika sonra alınır ve daha sonra vanilya eklenir ve soğumaya bırakılır. Reçel birkaç saat dinlendikten sonra kıvamına gelince hazır duruma gelmiş olur.

Afiyet olsun.
20.01.2024 00:58:20
Üzüm Reçeli ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Üzüm Reçeli Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Üzüm Reçeli"
Bizim köye dedemin üzümleri var ve bu üzümleri reçel yapmak istiyoruz. Çünkü üzüm reçeli oldukça lezzetli ve yarayışlıdır. Üzüm reçelini yapmak için gerekli malzemeler nelerdir ve yapılış şekli nasıldır acaba bir bilgi verirseniz sevinirim.
Şüle . 02.09.2018

Reçel Katı Olursa Ne Yapılır

Reçel katı olursa ne olur, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlıdır. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle ...
Devamını Oku

Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır

Çilek reçeli kaç dakika kaynatılır, Çilek reçeli genellikle Türk halkı tarafından sevilen çokça tüketilen bir reçeldir. Çoğunlukla mayıs ve haziran ayın...
Devamını Oku

Taze Kayısı Reçeli

Taze Kayısı Reçeli, çok fazla tercih edilmekte olup ve kahvaltılarımızın bir yiyeceği olarak belirmektedir. Bu reçel genel olarak kayısının diyarı olan Malat...
Devamını Oku

Ham İncir Reçeli

Ham incir reçeli, oldukça meşakkatli olmasına rağmen, bir o kadar da lezzetli bir reçel tarifidir. Bu reçeli yaparken, ham incir sütünün bazı ciltlerde ...
Devamını Oku

Çilek Reçeli Kıvamı

Çilek reçeli kıvamı, kıvamında olabilmesi için birtakım püf noktalar vardır. Şimdi bunları aşağıda sıralayalım.Buzdolabına daha önceden koyduğumuz bi...
Devamını Oku

Reçel Nasıl Saklanır

Reçel nasıl saklanır, reçel her mevsim evlerde yapılan, sevilen bir besindir. Günümüzde hazır satılan reçeller talep görse de hiçbiri ev yapımı reçeller...
Devamını Oku

Karadut Reçeli

Karadut reçeli, karadut reçeli, tadı farklı bir o kadar da lezzetli bir reçel çeşididir. Karadut reçelinin yapımında en çok dikkat edilmesi gereken şeyl...
Devamını Oku

Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır

Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır: Birçok meyvenin şeker ile kaynatılması ile elde edilen reçeller, kahvaltı sofralarını daha da güzelleştir ve kahvaltı ile iste...
Devamını Oku

Kırmızı Erik Reçeli

Kırmızı erik reçeli, kırmızı erik lezzeti, farklı ve hoş olan bir meyvedir. Mevsim değişiklikleri nedeni ile meyveler de tat değişikliği olabilmektedir. Kırm...
Devamını Oku

Oktay Usta Kayısı Reçeli

Oktay usta kayısı reçeli olabilecek en lezzetli reçeller arasında yer almaktadır. Oktay ustanın kayısı reçeli ülkemiz çapında çok ünlü reçeller arasında bulu...
Devamını Oku

Beyaz Dut Reçeli

Beyaz Dut Reçeli, yaz aylarının en bol bulunan ve sulu meyvelerinden bir tanesidir. İnsan sağlığına sayılamayacak kadar çok faydaları vardır. Yaz meyvelerind...
Devamını Oku

Reçel Neden Şekerlenir

Reçel neden şekerlenir, Reçel yapılırken ve muhafaza edilirken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Bu noktalara dikkat edilmediği taktirde, ...
Devamını Oku

Oktay Usta Çilek Reçeli

Oktay Usta çilek reçeli çoğumuzun da sevdiği ülkemizin dört bir yanında yapılan enfes bir reçel türüdür. Reçel genellikle Türk mutfağında kahvaltılarda yerin...
Devamını Oku

Kozalak Reçeli

Kozalak Reçeli, yalnızca yapılışıyla orijinal olmasının yanı sıra anti bakteriyel özelliği ile iyi bir şifa kaynağıdır. Genellikle uzun zaman süren öksürük, ...
Devamını Oku

Şekersiz Çilek Reçeli

Şekersiz çilek reçeli, şekerli olan çilek çeşitleri kadar fazladır. Şekersiz çilek reçeli bu çeşitler arasında şüphesiz en çok sevilen bir çeşittir. Çünkü çi...
Devamını Oku

Kiraz Reçeli

Kiraz reçeli, eşsiz tattaki reçellerim izden bir tanesidir. Kahvaltıda en çok tükettiğimiz reçellerden bir tanesidir. Dolaştığınız her 10 evden en az 4'ünde ...
Devamını Oku

Yeşil Erik Reçeli

Yeşil erik reçeli, Yaz geldiğinde dalında gördüğümüz eriği canımız o kadar çeker ki hemen olsa da yesek dediğimiz erik çok fazla tüketmekteyiz. Türk halkı ge...
Devamını Oku

Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır

Çilek reçeli ne zaman yapılır, Çilek ülkemizin en sevilen meyvelerinden biri olur mayıs ve haziran aylarında olan çilekler oldukça lezzetlidir. Yemesi doyums...
Devamını Oku

Şekersiz Reçel

Şekersiz reçel, Ülkemizde birçok reçel çeşidi bulunmaktadır. Bu reçeller çok faydalı olmasıyla birlikte her kahvaltı sofrasında olmazsa olmazıdır. İnsanlar i...
Devamını Oku

Erkek İncir Reçeli

Erkek incir reçeli, ülkemizde çoğu yörede yapılan, yeşil incir reçeli olarak da bilinen lezzetli bir reçel tarifidir. Bu reçel olgun incirlerle yapılan ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Reçel Katı Olursa Ne Yapılır
Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır
Taze Kayısı Reçeli
Ham İncir Reçeli
Çilek Reçeli Kıvamı
Son Forum Konuları
Karadut Reçelimin İçinde, Taş Gibi, Cam Gibi Çok Sert Maddeler Oluşmuş
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024