Çilek reçeli kıvamı, kıvamında olabilmesi için birtakım püf noktalar vardır. Şimdi bunları aşağıda sıralayalım.
Buzdolabına daha önceden koyduğumuz bir tabağa bir tatlı kaşığı kadar reçel koyalım, biraz bekleyip, reçelin orta kısmından parmağımız yardımı ile ya da kaşıkla bir çizgi çizelim. Çizdiğimiz çizgi hızlı bir şekilde değil de ağır ağır kapanıyorsa reçelimiz olmuş demektir, içerisine limonunu ekleyebilirsiniz.
Aynı şekilde soğuk tabağa koyduğumuz reçel, tabağı eğdirdiğiniz de ağır ağır ve yuvarlanarak akıyorsa yine kıvamı gelmiş demektir.
Kaşıktan en son akan reçel su gibi değil de damla damla şeklindeyse reçel kıvama gelmiş demektir.
Su dolu bir çay bardağına bir damla damlat tığınızda dağılmadan duruyorsa olmuş demektir.
Soğuk tabağa tek bir damla damlat tığınızda hemen yayılmıyor, top gibi duruyorsa yine kıvam olmuş demektir.
Reçelin suyundan çay kaşığının ucu ile bir damla alıp bir tabağa dökün. Son damlası ip şeklinde uzayarak akıyorsa reçelin kıvamı olmuş demektir.
Eğer reçeliniz sulu olduysa ve mikro dalga fırınınız varsa en yüksek ısısına getirip 3-5 dakika kaynatıp çıkarırsanız rengi bozulmadan reçelin izin fazla suyunu çektirebilirsiniz. Ama tekrar ocağa alıp kaynatırsanız reçelin izin rengi koyulaşmış olur, güzel olmaz ya da yayvan bir kaba alıp üzerine tülbent kapatıp çok güneşli bir yerde iki üç gün güneşte de fazla olan suyunu çektirebilirsiniz. Bu yöntem genellikle annelerimizin sıkça kullandığı yöntemidir.
Eğer reçeliniz çok koyu olduysa içine sakın su katmayın. Bunun aksine az ölçüde kıvamı sulu olan bir şerbet hazırlayıp üzerine ilave edebilirsiniz ya da iki ayrı reçeli karıştırabilirsiniz.
Eğer reçeliniz şekerlendi ise sakın atmayın. Annelerimizin yaptığı gibi şeker eriyene kadar bir kaynatın, reçeliniz kurtulur ve tekrar yenilecek hale gelir.
Reçelin doğru kıvama geldiğini anlamak için iki yöntem kullanabilirsiniz: Su dolu bir bardağa reçelden küçük bir miktar alıp damlatın. Damla bardağın en altına kadar dağılmamış bir şekilde inerse reçel kıvamını almış demektir. İkinci yöntemde ise reçelden az bir miktar alınır ve düz zeminli bir tabağın üzerine damlatılır. Reçel tabakta yayılmadan kalıyor ise doğru bir kıvam elde edilmiş demektir.
Yukarıda verilen bilgilerin ışığında anlaşılıyor ki çilek reçelinin kıvamının oluşturulmasında çok önemli birkaç detay olduğu görülmektedir. Sizlerde verilen tavsiyelere uyarak reçelinizin kıvamını çok kolay bir şekilde tutturabilirsiniz.
19.01.2024 11:25:57
Çilek Reçeli Kıvamı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024