Elma Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
09 Temmuz 2024

Elma Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Elma Reçeli

Elma, rengi olan kırmızıdan (Al) adını alan ve gülgiller familyasından bir meyve türüdür. Elmanın anavatanı Orta Asya'dır ve tüm dünyaya buradan yayılmıştır. Besin değeri oldukça yüksek ve lezzetli bir meyvedir. Rengi ve mevsim özelliklerine göre birçok çeşidi bulunmaktadır. Ülkemizde elma deyince akla ilk gelen şehir Amasya'dır. Elma reçeli, yapıldığı yöreye göre birçok farklı tarife sahiptir ancak genel olarak şu şekilde yapılır:

Elma Reçeli Malzemeleri

  • 1.500 gram soyulmuş ve küp küp doğranmış elma
  • 5 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • 3 adet karanfil
  • 3 adet kabuk tarçın

Elma Reçeli Nasıl Yapılır?

Soyulmuş ve doğranmış olan elmalar, çekirdekleri ayıklanarak reçel için hazırlanır. Su ve şeker tencereye koyularak kıvam alıncaya kadar kaynatılır. Kaynayan şerbetin üzerine elma, karanfil ve tarçın eklenerek kaynatmaya devam edilir. Kaynayan reçelin altı kısılır ve taşmaması için tencerenin ağzı açık bırakılır. Elmalar pişinceye kadar kaynama işlemine devam edilir. Elmaların pişmesi ve reçelin kıvamını almasıyla birlikte limon tuzu veya limon suyu eklenir ve bu şekilde beş dakika kadar kaynatılır.

Soğuyan elma reçeli cam kavanozlara yerleştirilir ve ağzı sıkı bir şekilde serin yerde muhafaza edilir.

Ekstra Bilgiler

Elma reçeli, sadece kahvaltılarda değil, aynı zamanda tatlılarda ve kurabiyelerde de kullanılabilir. Reçelin kıvamını tutturmak için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, şeker ve su oranının doğru ayarlanmasıdır. Ayrıca, reçelin uzun süre dayanması için kavanozların sterilize edilmesi ve reçelin tamamen soğuduktan sonra kavanozlara doldurulması önemlidir. Elma reçelinin daha farklı aromalarla zenginleştirilmesi istenirse, vanilya çubuğu veya zencefil gibi ek malzemeler de kullanılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Melâ

22 Mayıs 2024 Çarşamba

Merrhaba, ben son iki sene içerisinde 3 kez elma reçeli yaptım. İk bir ay herhangi bir ssorun yok ama nedense birkaç ay sonra şekerlenme oluşuyor. Bu nedenle reçelin çoğu bboşa gidiyor. Bunun için yapılabilecek bir işlem var mıdır? Bu şekerlenme durumunun tam olarak nedenleri ne olabilir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba, şekerlenme sorununun ana nedenlerinden biri, reçelin fazla pişirilmesi ya da şeker oranının fazla olması olabilir. Ayrıca, reçeli kaynatırken limon suyu eklemek, şekerlenmeyi önlemeye yardımcı olabilir. Reçeli yaparken şekerin tamamen eridiğinden emin olun ve gereğinden fazla kaynatmamaya dikkat edin. Ayrıca, reçeli serin ve karanlık bir yerde saklamak da şekerlenmeyi azaltabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Ayva Reçeli

Oktay Usta Ayva Reçeli

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Reçel Nasıl Yapılır?

Reçel Nasıl Yapılır?

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır? Püf Noktaları

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır? Püf Noktaları

Siyah Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kapari Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kapari Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Üzüm Reçeli

Oktay Usta Üzüm Reçeli

Güncel

Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır?

Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır?

Güncel

Kumkuat Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kumkuat Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Zeytin Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Zeytin Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Alıç Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Alıç Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yabani İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yabani İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır?

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır?

Nane Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Nane Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Elma Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Elma Reçeli Tarifi ve Malzemeleri