Hurma Reçeli Hurma, ülkemiz de dahil olmak üzere birçok ülkede tüketilen bir yiyecek türüdür. Peygamber Efendimizin zamanında da tüketilen hurma, o zamandan günümüze kadar hala çok sevilen bir gıdadır. Hurma özellikle Mekke ve Medine'de yetişen bir meyvedir. Hurmanın insan vücuduna birçok yararı bulunmaktadır. Hurmayı çok sevdiğimiz kadar, biz Türkler kahvaltıda reçel tüketmeyi de çok severiz. Reçel, kahvaltı masalarımızda en çok sevilen ve tüketilen kahvaltılıklardan biridir. Bugün sizlere iki sevilen ürünü birleştirerek yeni bir tarif sunacağım: Hurma reçeli. Hurma reçeli, herkes tarafından çok bilinmeyen ancak yiyenlerin vazgeçemeyeceği bir tariftir. Hurma reçelinin yapımı, diğer reçellere benzer şekilde gerçekleştirilir. Yapımı oldukça kolay olan bu reçelin, dikkat edilmesi gereken birkaç püf noktası bulunmaktadır. Bu püf noktalarına dikkat edilmediğinde reçelin kıvamı tutmayabilir ve istediğiniz lezzeti elde edemeyebilirsiniz. Hurma reçeli için verilen tarife tam olarak uyulduğunda, reçeliniz çok güzel olacaktır. Şimdi bu lezzetli tarifin detaylarına geçelim. Şimdiden kolay gelsin. Hurma Reçeli için Gerekli Malzemeler
Hurma Reçeli Nasıl Yapılır? Hurma reçeli için ilk olarak hurmaları iyice yıkayın. Yıkarken ılık su kullanmanız, hurmaların daha rahat soyulmasını sağlar. Yıkadıktan sonra hurmaların suyunun süzülmesi için bir süre bekleyin. Suyu süzüldükten sonra hurmaları soyun. Soyduğunuz hurmaları bir tencereye alın ve üzerine bir bardak şekeri döküp, bu şekilde bir gece boyunca bekletin. Bu şekilde bekletirseniz hurma şekeri içine iyice çekecektir. Şeker miktarı az gibi görünebilir, ancak hurma kendiliğinden çok şekerli olduğu için bu ölçü yeterli olacaktır. Bir gün beklettikten sonra sıcak suyu ekleyip tencereyi ocağın üzerine koyun. Kaynamaya başlayana kadar hurmayı sürekli karıştırın. Karıştırmadaki amaç, hurmanın şekeri iyice içine alması ve birbirine yapışmamasıdır. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısın ve 1 çay kaşığı limon tuzunu ve karanfili ekleyip bir süre daha kaynatın. Hurmanın tamamen piştiğinden emin olduktan sonra ocağın altını kapatın. Reçeli koyacağınız kavanozun içine sıcak sıcak reçeli koyup hemen ağzını kapatın. Tüm malzemeyi aynı şekilde yaptıktan sonra kavanozları ters çevirip buzdolabında bekletin. Hurma reçeliniz hazır. Afiyet olsun. |
Nevin
28 Mayıs 2024 Salıİyi günler ben arkadaşlara kahvaltıya gittik ve masada bir reçel vardı yedim. Sordum hurma reçeli dediler. Ama çok lezzetliydi hala tadı damağımda kaldı ve bende evimde yapmak istiyorum. Size zahmet hurma reçeli yapmak için gerekli malzemeler nelerdir ve yapılışı nasıldır bir bilgi verirseniz.
Cevap yazAdmin
28 Mayıs 2024 SalıMerhaba,
Hurma reçeli yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler:
- 1 kg hurma
- 750 g toz şeker
- 1 limonun suyu
- 1 su bardağı su
Yapılışı:
1. Hurmaların çekirdeklerini çıkarın ve küçük parçalara kesin.
2. Bir tencereye hurmaları alın, üzerine şekeri ekleyin ve bir gece bekletin.
3. Ertesi gün, tencereye suyu ekleyin ve kısık ateşte pişirmeye başlayın.
4. Hurmalar yumuşayıp şeker eriyene kadar karıştırarak pişirin.
5. Reçel kıvam almaya başlayınca limon suyunu ekleyin ve birkaç dakika daha pişirin.
6. Sıcakken sterilize edilmiş kavanozlara doldurun ve kapaklarını sıkıca kapatın.
Afiyet olsun!