Antep Fıstığı Reçeli Nasıl Yapılır?Antep fıstığı, lezzetli tadı ve besleyici değeri ile bilinen, genellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen değerli bir çerezdir. İçeriği sebebiyle birçok faydası bulunan Antep fıstığı, vücuda enerji verir ve yorgunluğu giderir. Bedeni ve zihni kuvvetlendirir, karaciğer ve böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Böbrek ağrılarına iyi gelir ve kalp hastalıkları riskini azaltır. Göğsü yumuşatarak, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Özellikle diyabet hastalarının tedavisinde önerilen Antep fıstığı, öksürüğe de iyi gelir. Bu faydalı bitkinin reçeli yapılarak da tüketilebilir. Peki, Antep fıstığı reçeli nasıl yapılır? İşte Antep fıstığı reçelinin tarifi. Antep Fıstığı Reçeli Malzemeleri
Antep Fıstığı Reçeli Nasıl Yapılır?Öncelikle reçel için çağla olarak ayırdığımız Antep fıstıklarını kabuklarından ayırıyoruz. Kabuklarından arındırdığımız Antep fıstıklarını, kaynatmak için hazırladığımız tencerenin içerisine aktarıyoruz. Fıstıkların üzerini geçecek kadar su ekliyoruz. Tencereyi yüksek ateşteki ocağa koyup kaynamaya bırakıyoruz. Yaklaşık beş dakika kaynadıktan sonra tencereyi ocaktan alıyoruz ve Antep fıstıklarının üzerindeki suyu süzüyoruz. Süzdüğümüz fıstıkların üzerine bir kilogram şekeri ilave ediyoruz ve fıstıkları iki gün boyunca bekletiyoruz. İki gün beklettiğimiz Antep fıstıklarının üzerine bir miktar su ekleyerek orta ateşteki ocağa koyuyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra ocağı kısık ateşe alıyoruz ve fıstıklar tam pişmiş kıvama gelene kadar, kısık ateşte pişiriyoruz. Karışım tam reçel kıvamına gelmeden hemen önce üzerine yarım limon suyunu ekliyoruz. Karışım iyice kaynayarak reçel kıvamına geldikten sonra ocaktan alıyoruz. Hazır olan reçelimizi muhafaza edeceğimiz kavanozu alıyoruz. Kavanozun kuru ve temiz olduğundan emin olmalıyız, çünkü ıslak ve kirli kavanoz reçelin küflenmesine neden olabilir. Reçeli muhafaza etmek için kullanacağımız kavanoz ıslaksa iyice kurutup sonra reçeli aktarmalıyız. Temiz ve kuru olduğundan emin olduğumuz kavanoza hazırladığımız Antep fıstığı reçelini sıcak olarak aktarıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Reçel soğuyup saklama kıvamına geldiğinde, kavanozun kapağına hava geçirmeyen kağıt ya da naylon kapattıktan sonra kapağı sıkıca kapatıyoruz. Reçeli uzun süre muhafaza edebilmek için serin ve ışık almayan yerlerde saklamalıyız. Kullanmaya başladıktan sonra ise mutlaka buzdolabında muhafaza etmeliyiz. Lezzetli Antep fıstığı reçelimiz hazır. Afiyet olsun! |
Antep fıstığı reçeli nasıl yapılır? Bu sorunun cevabını çok merak ediyorum. Yazıda tarifin detaylarını görmek harika, ama uygulamak için adım adım izlemek istiyorum. Acaba fıstıkların kaynaması ne kadar sürmeli ve limon suyu ne zaman eklenmeli? Teşekkürler!
Cevap yazBu Antep fıstığı reçeli tarifini denediniz mi? Fıstıkların şekerle iki gün bekletilmesi gerekli mi, yoksa bu adımı atlayabilir miyiz?
Cevap yazMerhaba Tansık,
Antep fıstığı reçeli tarifini denemedim, ancak şekerle bekletme adımını atlamamanı tavsiye ederim. Şekerle bekletilen fıstıklar, şekerin fıstığa iyice işlemesini ve reçelin daha lezzetli olmasını sağlar. Bu adım, reçelin kıvamını ve tat yoğunluğunu arttırır. Eğer acele ediyorsan, bekleme süresini kısaltabilirsin, ama tam lezzeti elde etmek için iki gün bekletmek en iyisi. Bol şanslar ve afiyet olsun!