Zambak, çoğumuzun bahçesinde yetiştirdiği ve çoğu zaman annemize veya sevgilimize buket olarak getirdiğimiz bir çiçektir. Ancak zambağın reçelinin yapıldığını biliyor muydunuz? Çoğumuz şaşırıp bilmediğimizi söyleyeceğiz. Zambak, yüz on çeşidi bulunan ve birçok rengi barındıran soğanlı türlerden biridir. Bu soğanlı türlerin birçoğu yabancı ülkelerde yiyecek olarak tüketilmektedir ve oldukça lezzetlidir. Zambak reçeli, çiçeğin yapraklarından yapılır ve çoğu semt pazarında, organik marketlerde ve pazarlarda bulunabilir. Fakat "ben aramakla ya da dışarıdan almam" diyorsanız, bu lezzet dolu reçelimizi birlikte yapalım. Hadi başlayalım! Zambak Reçeli Malzemeleri
Zambak Reçeli Nasıl Yapılır? Öncelikle zambaklarımızı alıyoruz ve zambakların ortalarındaki yeşil kısımları çıkarıyoruz. Daha sonra yaprakları güzelce ikiye bölerek iyice küçültüyoruz. Sarı tohumlu bölgelerini ezmeden ve bir yere bulaştırmadan güzelce yıkayıp iyice süzüyoruz. Süzdükten sonra derin bir tabağa alıp üzerine iki yemek kaşığı toz şeker ilave ediyoruz. Daha sonra üzerini streç filmle kapatıp iki gün bekletiyoruz. Dört su bardağı şeker ve iki su bardağı suyu on dakika kaynatıp kalan su bardağını da ilave edip şerbet kıvamını alana dek pişiriyoruz. Şekerle iki gün beklettiğimiz zambakları ve yarım limon suyunu ilave edip reçel kıvamına gelene kadar kısık ateşte pişiriyoruz. Kıvama geldikten sonra kavanozlara koyup ağzını sıkıca kapatarak ters çeviriyoruz. Soğuduktan sonra afiyetle tüketiyoruz ve lezzet gezimize başlamış oluyoruz. Afiyet olsun. |
Gülcan
01 Mayıs 2024 ÇarşambaBu reçeli yapınca zambak kokusu kalıyormu ( bende denicem tatlılarda kullanılır bu hoş kokusu kaybolmazsa)
Cevap yazNursen
01 Mayıs 2024 ÇarşambaMerhaba, yapılan reçelde herhangi bir şekilde zambak kokusu kalmamaktadır. Ancak reçeli tüketirken zambağın tadı nedeni ile bir koku aroması hissedebilirsiniz. Bu nedenle zambak kokusu almanın mümkün olmayacağını söyleyemeyiz.
Nursen
01 Mayıs 2024 ÇarşambaMerhaba, yapılan reçelde herhangi bir şekilde zambak kokusu kalmamaktadır. Ancak reçeli tüketirken zambağın tadı nedeni ile bir koku aroması hissedebilirsiniz. Bu nedenle zambak kokusu almanın mümkün olmayacağını söyleyemeyiz.
Andak
01 Mayıs 2024 ÇarşambaMerhaba, zambak reçeli yapıldıktan sonra zambağın kokusu tam olarak alınamasa bile çok hoş bir kokusu vardır. Bu koku da zambak kokusunu aratmayacaktır. Ancak reçel kıvamını iyi tutturabilmek için tarifi tam olarak uygulamanız gerekmektedir.
Soru Sor / Yorum Yap