Iğdır Patlıcan Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Iğdır Patlıcan Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Iğdır Patlıcan Reçeli Hakkında Bilgiler

Iğdır patlıcan reçeli, ülkemizde yaygın olarak Akdeniz bölgesinde yapılan patlıcan reçelinin özel bir çeşididir. Ancak özellikle Iğdır yöresine ait bir lezzet olarak bilinir. Patlıcan, pek çok bölgede sevilen bir sebze olmasına rağmen her yerde reçel yapımında kullanılmamaktadır. Ancak bu eşsiz lezzeti bilenler, ondan asla vazgeçmezler. Patlıcan reçelinin kendine has bir tadı vardır ve tatlı olarak ikram edilmesi yaygındır. Ancak her patlıcandan reçel yapılamaz. Reçel yapımında kullanılacak patlıcanların küçük, yani yaklaşık 2-3 cm boyunda olması gerekmektedir. Bu tür patlıcanlar "reçellik patlıcan" olarak tanımlanır. Özellikle Ekim ayı sonunda bu özellikteki patlıcanları kolayca bulabilirsiniz. Bir kez denemenizi öneririz; her yıl Iğdır patlıcan reçelini yapmak isteyeceksiniz. Şimdi birlikte bu lezzetli reçelin yapımına başlayabiliriz.

Iğdır Patlıcan Reçeli İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kg reçellik küçük patlıcan
  • 1 tutam zey yani şap ya da limon tuzu
  • 2 yemek kaşığı kireç
  • 1 paket vanilya
  • 2-3 adet karanfil
  • 2 adet limon suyu
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su

Iğdır Patlıcan Reçeli Nasıl Yapılır?

Önce 2 yemek kaşığı kireci suyun içine koyun. Kireç dibe çökünce üzerinde kalan kireç kaymağını bir kabın içine aktarın. Bu arada küçük patlıcanları iyice yıkayın. Kabuklarını soyun ve baş kısımlarını ayıklayın. Bütün olarak kireçli suyun içine koyun ve bir gece bekletin. Bu işlem, patlıcanların sertleşmesini sağlamak ve reçelin içinde dağılmasını önlemek içindir. Ertesi gün patlıcanları kireçli suyun içinden sıkarak çıkarın. Daha sonra, zey koyduğunuz suyun içinde patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirin.

Bu arada patlıcan reçelinin şerbetini hazırlayın. Tencereye toz şekeri ve suyu koyarak kaynatmaya başlayın. Şerbet, reçel kıvamına gelinceye kadar pişirin. En son olarak vanilya, karanfil ve limon suyunu ilave edin. Patlıcanları süzerek, şerbetin içine atın ve kısa bir süre daha kaynatın. Ardından ocağın altını kapatın. Tencerenin içinde Iğdır patlıcan reçelinin biraz ılımasını bekleyin. Daha sonra cam kavanozlara reçelinizi koyun. Kapağını kapatarak, kavanozları bir süre ters çevirerek bekletin. Bu sayede kavanozun içindeki hava kabarcıklarını alır ve reçelin daha uzun süre dayanmasını sağlarsınız. Iğdır patlıcan reçelini diğer reçel türleri gibi ışık almayan, serin ve kuru bir ortamda saklayın. Kahvaltılarınızı şenlendirecek patlıcan reçeli hazır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Özsevi

03 Mayıs 2024 Cuma

Bir Akdenizli olarak daha önce patlıcan reçeli yemiştim. Benim yediğim patlıcan reçeli küp küp doğranmıştı ve kirece yatırılmamıştı. Fakat, Iğdır patlıcan reçelini hiç denemedim. Bu reçelin yapımın da patlıcanları küp küp doğrayıp öyle kirece yatırsak olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Özsevi,

Patlıcan reçelinin farklı bölgelerde farklı şekillerde yapıldığını biliyorum. Iğdır patlıcan reçelinde genellikle patlıcanlar bütün veya büyük parçalar halinde kullanılıyor. Ancak, patlıcanları küp küp doğrayıp kirece yatırmak da mümkün. Bu şekilde de lezzetli bir reçel elde edebilirsiniz. Kirece yatırma işlemi, patlıcanların daha sert ve şekerle pişirildiğinde dağılmaması için yapılıyor. ޞimdiden afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çilek Reçeli Kaç Kalori?

Çilek Reçeli Kaç Kalori?

Kolay Çilek Reçeli Tarifi

Kolay Çilek Reçeli Tarifi

Popüler İçerikler

Çilek Reçeli Kıvamı

Çilek Reçeli Kıvamı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Şekersiz Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Şekersiz Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Olgun İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Olgun İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuşburnu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuşburnu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Frenk Üzümü Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Frenk Üzümü Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yeşil Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Nektari Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Nektari Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır

Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır

Muz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Muz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Süt Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Süt Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kavun Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kavun Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kumkuat Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kumkuat Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Şekersiz Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Şekersiz Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Karadut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Karadut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Bergamot Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Bergamot Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır?

Beyaz Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır?

Taze Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Taze Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Nasıl Saklanır?

Reçel Nasıl Saklanır?

Domates Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Domates Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Zencefil Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Zencefil Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Süt Yumurta Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Süt Yumurta Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Yabani İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yabani İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Biber Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Biber Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Reçeli Kaç Kalori?

Ayva Reçeli Kaç Kalori?