Iğdır Patlıcan Reçeli Hakkında Bilgiler Iğdır patlıcan reçeli, ülkemizde yaygın olarak Akdeniz bölgesinde yapılan patlıcan reçelinin özel bir çeşididir. Ancak özellikle Iğdır yöresine ait bir lezzet olarak bilinir. Patlıcan, pek çok bölgede sevilen bir sebze olmasına rağmen her yerde reçel yapımında kullanılmamaktadır. Ancak bu eşsiz lezzeti bilenler, ondan asla vazgeçmezler. Patlıcan reçelinin kendine has bir tadı vardır ve tatlı olarak ikram edilmesi yaygındır. Ancak her patlıcandan reçel yapılamaz. Reçel yapımında kullanılacak patlıcanların küçük, yani yaklaşık 2-3 cm boyunda olması gerekmektedir. Bu tür patlıcanlar "reçellik patlıcan" olarak tanımlanır. Özellikle Ekim ayı sonunda bu özellikteki patlıcanları kolayca bulabilirsiniz. Bir kez denemenizi öneririz; her yıl Iğdır patlıcan reçelini yapmak isteyeceksiniz. Şimdi birlikte bu lezzetli reçelin yapımına başlayabiliriz. Iğdır Patlıcan Reçeli İçin Gerekli Malzemeler
Iğdır Patlıcan Reçeli Nasıl Yapılır? Önce 2 yemek kaşığı kireci suyun içine koyun. Kireç dibe çökünce üzerinde kalan kireç kaymağını bir kabın içine aktarın. Bu arada küçük patlıcanları iyice yıkayın. Kabuklarını soyun ve baş kısımlarını ayıklayın. Bütün olarak kireçli suyun içine koyun ve bir gece bekletin. Bu işlem, patlıcanların sertleşmesini sağlamak ve reçelin içinde dağılmasını önlemek içindir. Ertesi gün patlıcanları kireçli suyun içinden sıkarak çıkarın. Daha sonra, zey koyduğunuz suyun içinde patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Bu arada patlıcan reçelinin şerbetini hazırlayın. Tencereye toz şekeri ve suyu koyarak kaynatmaya başlayın. Şerbet, reçel kıvamına gelinceye kadar pişirin. En son olarak vanilya, karanfil ve limon suyunu ilave edin. Patlıcanları süzerek, şerbetin içine atın ve kısa bir süre daha kaynatın. Ardından ocağın altını kapatın. Tencerenin içinde Iğdır patlıcan reçelinin biraz ılımasını bekleyin. Daha sonra cam kavanozlara reçelinizi koyun. Kapağını kapatarak, kavanozları bir süre ters çevirerek bekletin. Bu sayede kavanozun içindeki hava kabarcıklarını alır ve reçelin daha uzun süre dayanmasını sağlarsınız. Iğdır patlıcan reçelini diğer reçel türleri gibi ışık almayan, serin ve kuru bir ortamda saklayın. Kahvaltılarınızı şenlendirecek patlıcan reçeli hazır. Afiyet olsun. |
Özsevi
03 Mayıs 2024 CumaBir Akdenizli olarak daha önce patlıcan reçeli yemiştim. Benim yediğim patlıcan reçeli küp küp doğranmıştı ve kirece yatırılmamıştı. Fakat, Iğdır patlıcan reçelini hiç denemedim. Bu reçelin yapımın da patlıcanları küp küp doğrayıp öyle kirece yatırsak olur mu?
Cevap yazAdmin
03 Mayıs 2024 CumaMerhaba Özsevi,
Patlıcan reçelinin farklı bölgelerde farklı şekillerde yapıldığını biliyorum. Iğdır patlıcan reçelinde genellikle patlıcanlar bütün veya büyük parçalar halinde kullanılıyor. Ancak, patlıcanları küp küp doğrayıp kirece yatırmak da mümkün. Bu şekilde de lezzetli bir reçel elde edebilirsiniz. Kirece yatırma işlemi, patlıcanların daha sert ve şekerle pişirildiğinde dağılmaması için yapılıyor. Şimdiden afiyet olsun!