Kara Dut Reçeli Kara Dutun Faydaları Kara dut, B1, B2 ve C vitaminleri ile kalsiyum ve demir gibi önemli mineraller içeren, görüntüsü ile de çok sevilen şifa kaynağı bir meyvedir. Yorgunluk ve bitkinliğin giderilmesine, zayıf bağışıklık sisteminin bir göstergesi olan sık sık hastalanma durumunu ortadan kaldırmaya ve bağırsak faaliyetlerini düzenlemeye yardımcı olur. Kara dut, aynı zamanda yaşlanma karşıtı özellikleri ile de bilinir. Bazı kimseler kara dutu doğrudan tüketmeyi sevmeyebilir. Bu nedenle, reçel formunda tüketmek, özellikle çocuklar için iyi bir alternatif olabilir. Kahvaltıda sofrayı şenlendiren reçellerden biri olan kara dut reçeli, aşağıda anlatıldığı şekilde kolayca yapılabilir. Verilen ölçülerle ortalama bir konserve kavanozu kadar reçel yapılabilmektedir. Daha fazla reçele ihtiyaç duyulursa, reçel karışımı oranını her bir ölçü meyve için yarım ölçü şeker olarak artırabilirsiniz. Kara dut, doğal olarak şeker içerdiğinden, fazla şeker eklemek çok koyu kıvamlı ve çok tatlı bir reçele sahip olmanıza neden olur. Kırmızı meyveler reçel yapıldığında çok köpük oluşturur. Bunun önüne geçmek için yarım tatlı kaşığı tereyağı eklemek yeterli olacaktır. Kara Dut Reçeli Malzemeleri
Kara Dut Reçeli Nasıl Yapılır? Kara dutlar reçel yapımından bir gün önce, fazla örselenmeden bol suya dökülür ve süzgeç yardımıyla sularından arındırılır. Meyvenin saplarını çıkarmak, ona hoş bir görünüm vereceğinden ve yeme kolaylığı sağlayacağından, mümkünse meyve bütünlüğüne zarar vermeden bu işlemi yapmak gerekir. Çok zorlanılırsa küçük bir makas yardımıyla köklerinden kesilebilir. İyice suları süzülmüş kara dut, genel reçel yapımında olduğu gibi bir sıra meyve ve üstüne bir sıra şeker serpilmek suretiyle orta boy bir tencereye alınır. Tencere içindeki tüm şeker eriyinceye kadar bir güne yakın bir süre buzdolabında bekletmek uygun olacaktır. Ertesi gün oldukça kısık ateşe tencereyi koyarak kaynatmaya başlanır. Kabarcıklar çıkması ile birlikte tereyağı eklenmelidir. Bu işlem, reçelin köpürmesini önleyecektir. Yaklaşık 8-10 dakika kadar kıvam alana kadar kaynatılıp limon tuzu ya da limon suyu eklenmelidir. Bir kaşık vasıtasıyla kıvamına bakılıp 7-8 dakika kadar daha kaynatılıp ocaktan alınmalıdır. Çok fazla kaynatmak meyvelerin kendini bırakmasına ve azalan suyu da çok koyu bir reçele sahip olmanıza yol açar. Toplam reçel yapma süresi 30-35 dakika gibi bir zaman içerisinde sonlanmalıdır. Kaynar haldeki güzel kokulu ve güzel renkli bu reçel kavanozlara konup, kavanozun kapağının sıkışması için ters çevrilerek soğuyuncaya kadar bekletilir. Ardından reçel kavanozu açılmadığı sürece uzun bir müddet mutfak içinde, kapağı açılırsa da tüketilene kadar buzdolabında saklanabilir. Afiyet olsun. |