Kara Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
05 Temmuz 2024

Kara Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kara Dut Reçeli

Kara Dutun Faydaları

Kara dut, B1, B2 ve C vitaminleri ile kalsiyum ve demir gibi önemli mineraller içeren, görüntüsü ile de çok sevilen şifa kaynağı bir meyvedir. Yorgunluk ve bitkinliğin giderilmesine, zayıf bağışıklık sisteminin bir göstergesi olan sık sık hastalanma durumunu ortadan kaldırmaya ve bağırsak faaliyetlerini düzenlemeye yardımcı olur. Kara dut, aynı zamanda yaşlanma karşıtı özellikleri ile de bilinir. Bazı kimseler kara dutu doğrudan tüketmeyi sevmeyebilir. Bu nedenle, reçel formunda tüketmek, özellikle çocuklar için iyi bir alternatif olabilir. Kahvaltıda sofrayı şenlendiren reçellerden biri olan kara dut reçeli, aşağıda anlatıldığı şekilde kolayca yapılabilir. Verilen ölçülerle ortalama bir konserve kavanozu kadar reçel yapılabilmektedir. Daha fazla reçele ihtiyaç duyulursa, reçel karışımı oranını her bir ölçü meyve için yarım ölçü şeker olarak artırabilirsiniz. Kara dut, doğal olarak şeker içerdiğinden, fazla şeker eklemek çok koyu kıvamlı ve çok tatlı bir reçele sahip olmanıza neden olur. Kırmızı meyveler reçel yapıldığında çok köpük oluşturur. Bunun önüne geçmek için yarım tatlı kaşığı tereyağı eklemek yeterli olacaktır.

Kara Dut Reçeli Malzemeleri

  • 1 kg kara dut
  • 0,5 kg şeker
  • Yarım tatlı kaşığı tereyağı
  • Yarım çay kaşığı limon tuzu ya da 5-6 damla limon suyu

Kara Dut Reçeli Nasıl Yapılır?

Kara dutlar reçel yapımından bir gün önce, fazla örselenmeden bol suya dökülür ve süzgeç yardımıyla sularından arındırılır. Meyvenin saplarını çıkarmak, ona hoş bir görünüm vereceğinden ve yeme kolaylığı sağlayacağından, mümkünse meyve bütünlüğüne zarar vermeden bu işlemi yapmak gerekir. Çok zorlanılırsa küçük bir makas yardımıyla köklerinden kesilebilir. İyice suları süzülmüş kara dut, genel reçel yapımında olduğu gibi bir sıra meyve ve üstüne bir sıra şeker serpilmek suretiyle orta boy bir tencereye alınır. Tencere içindeki tüm şeker eriyinceye kadar bir güne yakın bir süre buzdolabında bekletmek uygun olacaktır. Ertesi gün oldukça kısık ateşe tencereyi koyarak kaynatmaya başlanır. Kabarcıklar çıkması ile birlikte tereyağı eklenmelidir. Bu işlem, reçelin köpürmesini önleyecektir. Yaklaşık 8-10 dakika kadar kıvam alana kadar kaynatılıp limon tuzu ya da limon suyu eklenmelidir. Bir kaşık vasıtasıyla kıvamına bakılıp 7-8 dakika kadar daha kaynatılıp ocaktan alınmalıdır. Çok fazla kaynatmak meyvelerin kendini bırakmasına ve azalan suyu da çok koyu bir reçele sahip olmanıza yol açar. Toplam reçel yapma süresi 30-35 dakika gibi bir zaman içerisinde sonlanmalıdır. Kaynar haldeki güzel kokulu ve güzel renkli bu reçel kavanozlara konup, kavanozun kapağının sıkışması için ters çevrilerek soğuyuncaya kadar bekletilir. Ardından reçel kavanozu açılmadığı sürece uzun bir müddet mutfak içinde, kapağı açılırsa da tüketilene kadar buzdolabında saklanabilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Reçel Kaç Kalori?

Reçel Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Oktay Usta Üzüm Reçeli

Oktay Usta Üzüm Reçeli

Kavun Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kavun Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Nasıl Yapılır?

Reçel Nasıl Yapılır?

Böğürtlen Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Böğürtlen Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ham İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ham İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Siyah Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Rendelenmiş Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Rendelenmiş Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Reçeli Nasıl Yapılır?

Ayva Reçeli Nasıl Yapılır?

Süt Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Süt Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

Kuru Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

Alıç Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Alıç Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Gelincik Reçeli Nasıl Yapılır?

Gelincik Reçeli Nasıl Yapılır?

Ananas Reçeli Nasıl Yapılır?

Ananas Reçeli Nasıl Yapılır?

Şeftali Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Nane Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Nane Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yaş İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yaş İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Taze İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Taze İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Portakal Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Portakal Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Ayva Reçeli

Oktay Usta Ayva Reçeli

Vişne Reçeli Nasıl Yapılır?

Vişne Reçeli Nasıl Yapılır?

Havuç Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Sarı Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır?

Sarı Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır?

Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

Akasya Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Akasya Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Frambuaz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Frambuaz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır

Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır

Kapari Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kapari Reçeli Tarifi ve Malzemeleri