Patlıcan Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
09 Temmuz 2024

Patlıcan Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Reçeli

Patlıcan reçeli dediğimiz zaman çoğu kişi, reçelle patlıcanın uyumunun pek doğru bir tercih olmayacağını düşünebilir. Patlıcan, normalde oldukça sevilen; imam bayıldı, karnıyarık, ezme, ali nazik gibi farklı yemeklerde kullanılan bir sebzedir. Ancak bugüne kadar patlıcan reçelini tatmamış olanlar, bu fikre pek sıcak bakmayabilir. Fakat bu reçeli tatmış olanlar, ne dediğimizi gayet iyi anlayacaklardır. Patlıcanın reçelle uyumunu görmeniz ve bunu tatmanız gerekir. Eminiz ki bundan sonra patlıcanın mevsiminde özel olarak bu reçeli yapacaksınız. Bazı yörelerde bu reçel çok fazla tüketilir. Özellikle Hatay ilimizde bu reçel türü, çok tüketilmekte ve konuklara tatlı olarak da servis edilmektedir. Belki siz de bunu hazırladıktan sonra mutfağınızdan eksik etmeyeceksiniz. Dilerseniz birlikte patlıcan reçelini hazırlamaya başlayalım.

Patlıcan Reçeli İçin Gerekli Malzemeler

  • Küçük boyda 1 kg patlıcan (Çekirdeksiz olan ve bostan patlıcanı olarak bilinen türünün reçellik boyu özel olarak satılır)
  • 1,5 kg toz şeker
  • Yarım limon suyu
  • 5-6 adet karanfil
  • İri ceviz parçaları
  • 3,5 su bardağı su
  • 2 litre kireçlenmiş su (250 gram sönmemiş kireç ile 2 litre suyu karıştırarak bunu hazırlayabilirsiniz)

Patlıcan Reçeli Nasıl Yapılır?

Önce patlıcanların kabuklarını tamamen soyun. Bunları ince halka şeklinde kesin. İsterseniz patlıcanları bütün olarak da kullanabilirsiniz. Dilimlediğiniz patlıcanları hazırladığınız kireçlenmiş suyun içinde yaklaşık olarak 5-6 saat kadar bekletin. Bu süre sonunda suyun içinden aldığınız patlıcanları bol suyla yıkayın. Bunları bir kenarda beklemeye alın. Bu süreçte kevgirde beklerse sularını da salarlar. Kireçli su, patlıcanların sertleşmesine neden olur. Dediğimiz gibi patlıcanların küçük olması oldukça önemli. Boyları 2-3 cm olanlardan tercih etmelisiniz. Bunu patlıcan mevsiminin sonlarına doğru rahat bulursunuz. Yani Ekim ayı sonlarına doğru tam patlıcan reçeli yapma zamanı.

Şimdi reçeli pişireceğiniz tencerenin içine 3,5 su bardağı su ile 1,5 su bardağı toz şekeri koyun. Bu karışımı ocakta kaynatarak şerbet kıvamına gelmesini sağlayın. İçine dilimlenmiş olan patlıcanları ve karanfili ilave ederek, ocakta kaynatmaya devam edin. Bu süreyi, patlıcanların iyice yumuşamasına kadar devam ettirmelisiniz. Reçel istediğiniz kıvamı yakaladığında, içine limon suyunu ilave edin ve bir taşım daha kaynamasını sağlayarak ocağı kapatın. Limon suyunu reçele, sonradan şekerlenmesin diye ilave ediyoruz.

Patlıcan reçelini cam kavanozlara koyun. Her zamanki gibi sıcakken kavanozların kapaklarını kapatmayın. Oda sıcaklığına gelen reçelin üzerine iri ceviz parçalarından koyarak, kavanozun ağzını kapatabilirsiniz. Bu arada isterseniz ağızlarına ince bir tülbent örebilirsiniz. Daha sonra sıcak olmayan serin ve kuru bir yerde reçelinizi bekletebilirsiniz. Kahvaltılarınızda değişiklik yapmak istiyorsanız, bu reçel tarifini denemenizi tavsiye ederiz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Oktay Usta Üzüm Reçeli

Oktay Usta Üzüm Reçeli

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Vişne Reçeli Nasıl Yapılır?

Vişne Reçeli Nasıl Yapılır?

Reçel Katı Olursa Ne Yapılır?

Reçel Katı Olursa Ne Yapılır?

Çilek Reçeli Kıvamı

Çilek Reçeli Kıvamı

Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kiraz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kiraz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Böğürtlen Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Böğürtlen Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Akasya Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Akasya Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Ayva Reçeli

Oktay Usta Ayva Reçeli

Ayva Reçeli Kaç Kalori?

Ayva Reçeli Kaç Kalori?

Olgun İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Olgun İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Şekersiz Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Şekersiz Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Kaç Kalori?

Reçel Kaç Kalori?

Balkabağı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Balkabağı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır?

Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır?

Reçel Nasıl Saklanır?

Reçel Nasıl Saklanır?

Diyet Reçel Yapımı

Diyet Reçel Yapımı

Dağ Çileği Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Dağ Çileği Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Zeytin Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Zeytin Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ananas Reçeli Nasıl Yapılır?

Ananas Reçeli Nasıl Yapılır?

Pekmezli Kabak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Pekmezli Kabak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Vişne Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Vişne Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Alıç Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Alıç Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kestane Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kestane Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Süt Reçeli Nerede Kullanılır?

Süt Reçeli Nerede Kullanılır?

Kırmızı Biber Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Reçeli Tarifi ve Malzemeleri