Patlıcan Reçeli Patlıcan reçeli dediğimiz zaman çoğu kişi, reçelle patlıcanın uyumunun pek doğru bir tercih olmayacağını düşünebilir. Patlıcan, normalde oldukça sevilen; imam bayıldı, karnıyarık, ezme, ali nazik gibi farklı yemeklerde kullanılan bir sebzedir. Ancak bugüne kadar patlıcan reçelini tatmamış olanlar, bu fikre pek sıcak bakmayabilir. Fakat bu reçeli tatmış olanlar, ne dediğimizi gayet iyi anlayacaklardır. Patlıcanın reçelle uyumunu görmeniz ve bunu tatmanız gerekir. Eminiz ki bundan sonra patlıcanın mevsiminde özel olarak bu reçeli yapacaksınız. Bazı yörelerde bu reçel çok fazla tüketilir. Özellikle Hatay ilimizde bu reçel türü, çok tüketilmekte ve konuklara tatlı olarak da servis edilmektedir. Belki siz de bunu hazırladıktan sonra mutfağınızdan eksik etmeyeceksiniz. Dilerseniz birlikte patlıcan reçelini hazırlamaya başlayalım. Patlıcan Reçeli İçin Gerekli Malzemeler
Patlıcan Reçeli Nasıl Yapılır? Önce patlıcanların kabuklarını tamamen soyun. Bunları ince halka şeklinde kesin. İsterseniz patlıcanları bütün olarak da kullanabilirsiniz. Dilimlediğiniz patlıcanları hazırladığınız kireçlenmiş suyun içinde yaklaşık olarak 5-6 saat kadar bekletin. Bu süre sonunda suyun içinden aldığınız patlıcanları bol suyla yıkayın. Bunları bir kenarda beklemeye alın. Bu süreçte kevgirde beklerse sularını da salarlar. Kireçli su, patlıcanların sertleşmesine neden olur. Dediğimiz gibi patlıcanların küçük olması oldukça önemli. Boyları 2-3 cm olanlardan tercih etmelisiniz. Bunu patlıcan mevsiminin sonlarına doğru rahat bulursunuz. Yani Ekim ayı sonlarına doğru tam patlıcan reçeli yapma zamanı. Şimdi reçeli pişireceğiniz tencerenin içine 3,5 su bardağı su ile 1,5 su bardağı toz şekeri koyun. Bu karışımı ocakta kaynatarak şerbet kıvamına gelmesini sağlayın. İçine dilimlenmiş olan patlıcanları ve karanfili ilave ederek, ocakta kaynatmaya devam edin. Bu süreyi, patlıcanların iyice yumuşamasına kadar devam ettirmelisiniz. Reçel istediğiniz kıvamı yakaladığında, içine limon suyunu ilave edin ve bir taşım daha kaynamasını sağlayarak ocağı kapatın. Limon suyunu reçele, sonradan şekerlenmesin diye ilave ediyoruz. Patlıcan reçelini cam kavanozlara koyun. Her zamanki gibi sıcakken kavanozların kapaklarını kapatmayın. Oda sıcaklığına gelen reçelin üzerine iri ceviz parçalarından koyarak, kavanozun ağzını kapatabilirsiniz. Bu arada isterseniz ağızlarına ince bir tülbent örebilirsiniz. Daha sonra sıcak olmayan serin ve kuru bir yerde reçelinizi bekletebilirsiniz. Kahvaltılarınızda değişiklik yapmak istiyorsanız, bu reçel tarifini denemenizi tavsiye ederiz. Afiyet olsun. |