Balkabağı Reçeli Balkabağı reçeli, mutlaka denemeniz gereken bir lezzettir. Balkabağı, benim en sevdiğim besinlerden biridir. Sağlık açısından çok faydalı olduğunu öğrendikten sonra daha fazla tüketmeye başladım. Günümüzde balkabağının sadece klasik tatlısı değil, yaş pastası, mozaik pastası gibi farklı çeşitleri de yapılmaktadır. Tatlı denilince çoğumuz için akan sular durur. İçerisinde şeker olan her şey benim için çok lezzetlidir. Eğer sizler de benim gibi iyi bir kabak severseniz, oldukça yararlı bir besin olan balkabağı ile yapılan reçel tarifini de mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Böylece bildiğiniz reçel tariflerinin arasına bir yenisini daha eklemiş olursunuz. Şimdiden herkese kolay gelsin. Balkabağı Reçeli İçin Gerekli Malzemeler
Balkabağı Reçeli Nasıl Yapılır? Balkabağı reçelinin yapımına bir gün önceden başlanması gerekmektedir. Vereceğim tarif Akdeniz yöresine aittir. Kireç kullanılmasının sebebi, kabakların yumuşak bir meyve olmasındandır. Kireç sayesinde kabakların dışı sertleşerek daha lezzetli olmaktadır. Sağlığa zararı bulunmadığından gönül rahatlığıyla uygulayabilirsiniz. Bunun için derin bir tencerede 3 litre su ile kireci iyice açın ve bir gece bekletin. Oluşan kaymak görünümlü kısmı atın. Dibine çöken tortuyu sakın suya karıştırmayın. Durgun kireçli suyu üstünden derin bir kaba alın. Daha önce küçük küçük doğradığınız kabakları bu kireçli suyun üzerine boşaltın ve yaklaşık 20 saat kireçli suda bekletin. Daha sonra kabakları kireçten iyice temizleyene kadar yıkayın. Üzerine su doldurarak bir kenarda bekletin. Ayrı bir tencereye şeker ile 2 litre sıcak suyu koyun ve kısık ateşte kaynatın. İçerisine karanfil, kabuk tarçın ve yaklaşık 2 saat temiz suda bekletilen kabakları da ilave edin. Kısık ateşte kabaklar pişip reçel kıvama gelene kadar kaynatın. Pişme süresi kabağın cinsine göre değişir ama kabakların kıtır olacağını unutmayın. Reçeliniz kıvama geldiğinde ocağın altını kapatmadan evvel limon suyu veya limon tuzunu ekleyin. Bir taşım kaynatıp altını kapatın. Eğer balkabağı reçelinizi uzun süre saklamak isterseniz küçük kavanozlara koyun. Ayrıca ocağı kapatır kapatmaz kavanozlara boşaltın ve ağzını iyice kapatarak ters çevirin. Şimdiden herkese afiyet olsun. |
Tandoğan
24 Temmuz 2024 ÇarşambaBalkabağı reçelini yaparken kireç kullanmak zorunda miyiz? Kireç kullanmadan yapmanın bir yolu var mı?
Cevap yazAdmin
24 Temmuz 2024 ÇarşambaMerhaba Tandoğan, balkabağı reçelini kireç kullanmadan da yapabilirsiniz. Kireç, kabakların daha sert ve diri kalması için kullanılır, ancak bu şart değildir. Kireç kullanmadan da balkabağı reçeli yapabilirsiniz; bunun için kabakları bir gece şekerle bekletip, ertesi gün kaynatabilirsiniz. Bu şekilde de lezzetli bir reçel elde edebilirsiniz. Afiyet olsun!