Şekersiz Ayva Reçeli Ayva, gülgiller familyasından, iri çiçekli, beyaz ve pembe yaprakları tüylü, orta yükseklikte bir ağaçta yetişen sarı renkli bir meyvedir. Türkiye, dünya genelinde ayva üretiminde birinci sırada yer almaktadır. Ayvanın yaprakları kozmetik ve sanayide, tıp alanında ise ilaç yapımında kullanılmaktadır. Aynı zamanda meyvesi ile reçel, jel, meyve suyu ve marmelat yapılmaktadır. Günümüzde ayva reçeli de oldukça fazla tüketilmektedir. Şekersiz Ayva Reçeli İçin Gerekli Malzemeler
Şekersiz Ayva Reçeli Nasıl Yapılır? Ayvaların kabuklarını, çekirdeklerini ve kullanılamayacak tüm kısımlarını bir tencereye yerleştiriniz. Bu çekirdek ve kabuklar, pektin içerdiklerinden dolayı reçele renk ve kıvam vermesi açısından önemlidir. Ayvaları iyice rendeleyiniz. Dilerseniz küçük küçük doğrayabilirsiniz, ancak rendelemek daha iyi sonuç verecektir. Ardından, elmaların suyunu sıkınız. Kabukların bulunduğu tencereye, kabukların rahat geçeceği kadar elma suyu ekleyiniz. Elma sıkarken çıkan elma kabuklarını da tencereye ekleyebilirsiniz, ancak posasını eklemeyiniz. Kabuklar iyice yumuşayana ve kıvamlı bir su elde edene kadar kaynatınız. Üzerine rendelenmiş ayvaları ekleyiniz ve kısık ateşte pişiriniz. Ayvalar elma suyunu çektiğinde, kabukları kaynattığınız suyu süzerek ekleyiniz. Ardından karanfil ve tarçın ekleyerek biraz daha kaynatınız. Şekersiz ayva reçeli hazır olduğunda kavanozlara doldurup buzdolabınızda saklayınız. Ekstra Bilgiler Reçelinizi daha aromalı hale getirmek için vanilya çubuğu veya limon kabuğu ekleyebilirsiniz. Pişirme sürecinde, reçelin kıvamını kontrol etmek için ara sıra karıştırmayı unutmayınız. Ayrıca, reçeli saklarken kavanozların steril olmasına dikkat ediniz. Bu, reçelin daha uzun süre taze kalmasını sağlar. |