Türk mutfağında reçel olmadan sabah kahvaltısı düşünülemez. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan ve birçok çeşidi bulunan reçel çeşitleri arasında cevizli ayva reçeli tercih edilmektedir. Son zamanlarda reçel çeşitleri sabah kahvaltılarının yanı sıra bazı pasta tarifleri için de kullanılmaktadır. Pasta çeşitleri ve kreplerle harika bir tat elde etmek isteyenler cevizli ayva reçelini de çok sık tercih etmektedir. Cevizli ayva reçeli kokusuyla ve enfes tadıyla herkesi kendine hayran bırakmaktadır. Cevizli ayva reçelinin yapılışı çok pratiktir. Sadece yaparken birkaç püf noktasına dikkat etmeniz ve kıvamını iyi tutturduğunuz zaman enfes bir tat elde edebilirsiniz. Cevizli Ayva Reçeli Malzemeleri
Cevizli Ayva Reçeli Nasıl Yapılır? Cevizli ayva reçeli için öncelikle ayvaları güzelce soyun ve dilimleyin. Doğradığınız ayva dilimlerini tencereye koyun. Ardından ayvaların üzerine suyu ilave ederek ocağın altını açın. Kaynamaya yakın ayva çekirdeklerini ilave edin. Ayva çekirdekleri reçele renk verecektir. Ayva çekirdeklerini ilave ettikten sonra bir iki dakika daha kaynatın. Ardından bir kase ceviz içini de ilave ederek güzelce karıştırın. Ortalama 15 dakika kadar kaynatın. Bu süre içerisinde ayvalar yumuşamaya başlayacaktır. Ayvalar yumuşamaya başlayınca şekeri ilave ederek yavaş yavaş karıştırın. Yaklaşık bir saat kaynattıktan sonra reçelin kıvamı ve renginin değiştiğini göreceksiniz. Reçelin kıvamı ne çok koyu ne de çok cıvık olmalıdır. Kıvamını iyi olması reçelin uzun ömürlü olmasını sağlar. Kıvamını ayarlamak için tencerenin içinden bir kaşık reçeli alın ve bir kasenin içine koyun. Soğuduktan sonra cevizli ayva reçelinin kıvamını test edebilirsiniz. Çünkü sıcakken reçelin kıvamı belli olmaz. Kıvamını ayarladıktan sonra ocağın altını kapatın. Ardından reçeli cam bir kavanozun içine koyarak kapağını kapatın. Dilediğiniz zaman kavanozdan çıkarıp servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun. Ekstra Bilgiler Reçelin kıvamını ayarlamak için birkaç damla limon suyu ekleyebilirsiniz. Limon suyu reçelin şekerlenmesini önler ve daha uzun süre dayanmasını sağlar. Ayrıca, reçeli pişirirken tahta kaşık kullanmanız önerilir, çünkü metal kaşıklar reçelin tadını etkileyebilir. Reçelinizi serin ve karanlık bir yerde saklamak, tazeliğini korumasına yardımcı olacaktır. |
Refah
12 Temmuz 2024 CumaReçel yaparken ayva çekirdeklerini eklemeyi unuttum, acaba renginde bir fark olacak mı?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaRefah, ayva çekirdekleri doğal bir pektin kaynağıdır ve reçelin kıvamını arttırmanın yanı sıra rengine de katkıda bulunur. Çekirdekleri eklememiş olmanız, reçelin renginin biraz daha açık olmasına ve kıvamının beklediğinizden daha az yoğun olmasına neden olabilir. Ancak, bu durum reçelin lezzetini çok fazla etkilemeyecektir, endişelenmeyin. Afiyetle tüketebilirsiniz!