Frambuaz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
06 Temmuz 2024

Frambuaz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Frambuaz Reçeli

Frambuaz, gülgiller familyasından olup doğada iki yüze kadar çeşidi bulunan küçük bir meyvedir. Bu minicik meyve, tüm küçük taneli meyvelerde olduğu gibi C vitamini yüklüdür ve kansere karşı koruyucu antioksidan maddeler içermektedir. Ayrıca kalp ve damar hastalıkları gelişimini önlemeye yardımcı, östrojen hormonundan kaynaklanan özellikle meme tümörleri oluşumunu engelleyici, karaciğer, mide ve özellikle kalın bağırsak rahatsızlıklarında da risk azaltıcı ve iltihap önleyici (anti-enflamatuvar) etkileri vardır. Bu kadar faydalı olan bir meyveyi farklı şekillerde tüketmek ve uzun süre muhafaza etmek için frambuaz reçeli yapmak oldukça başarılı bir yöntemdir.

Pektin Nedir ve Neden Kullanılır?

Ancak tarife geçmeden önce, daha iyi bir kıvam elde etmek ve yapılan reçeli daha uzun süre saklayabilmek için kullanılan "pektin" adlı bir maddeden bahsetmek faydalı olacaktır. Market raflarında yer alan reçellerin ev yapımına oranla çok daha yoğun kıvamlı olduğu görülmektedir. Bu koyuluk, üretim esnasında eklenen pektin maddesinden gelir. Çoğu meyve yapısında pektin ve asit doğal olarak mevcuttur. Bu nedenle şeker eklenerek kaynatıldığında jelimsi kıvam izlenir. Ancak doğal yapısında yeterli pektin içermeyen bazı meyvelerden yapılan reçellerde ayrıca eklenecek pektin, istenen kıvama ulaşılmasını sağlar. Doğal yollardan yapılabilen limon pektininden bir miktar ekleyerek, biraz daha kıvamlı bir reçel elde edilebilir.

Limon Pektini Nasıl Yapılır?

Yaklaşık 15 tane limonun sarı kabuğu soyularak meyveyi kaplayan beyaz kısım rendelenir ve bir kaba alınır. Bu işlemden 0.225 gram kadar beyaz kısım elde edilebilir. Ardından 4.5 çorba kaşığı limon suyu eklenerek 1 saat süreyle ılık bir yerde bekletilir. Bu karışıma 0.5 litre su eklenip bir saat süreyle dinlendirilir. Oluşan karışım on dakika kaynatılarak tülbentten süzülür ve daha önce kaynatılarak sterilize edilmiş bir kavanoza konur. Bu karışımdan reçel yapılacak meyvenin cinsine ve koyulaşma durumuna göre az miktarlarda eklenerek daha iyi sonuçlar alınabilir.

Frambuaz Reçeli İçin Malzemeler

  • Bir kilo frambuaz,
  • Bir limonun suyu,
  • Bir kilo şeker

Frambuaz Reçeli Nasıl Yapılır?

Bu reçelde bire bir ölçü kullanılır. Reçel yapımına başlanmadan önce reçelin saklanacağı kavanozlar sterilize edilmeli ve iyice kuruması sağlanmalıdır. Ayrıca dondurucuya reçelin kıvamını kontrol etmek amacıyla boş bir tabak konulmalıdır. Bir tencereye iyice yıkanan frambuazlar ve limon suyu eklenerek kısık ateşte pişirilirken, aynı anda patates eziciyle püre haline getirilir ve beş dakika pişirilir. Daha sonra tel süzgece alınarak, tahta kaşıkla süzgeçte sadece tohumlar kalacak şekilde ezilir. Çıkan su ve posa tencereye alınarak şeker eklenir ve beş dakika hızlıca kaynatılır. Dondurucuda soğutulmuş tabağa biraz reçel konur. Reçel parmakla itildiğinde kırışıyorsa yeterli kıvamdadır, değilse iki dakika daha kaynatılır ve istenirse bu esnada bir yemek kaşığı kadar limon pektini eklenir. Reçelin üstü kaymak tutmaması için soğurken sık sık karıştırılır ve kavanoza alınır. Frambuaz reçelinin güzel parlak rengi zamanla biraz kararır ancak bir yıl boyunca kapağı açılmadığı sürece saklanabilir. Kapağı açılırsa buzdolabında muhafaza edilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Reçel Kaç Kalori?

Reçel Kaç Kalori?

Editörün Seçtiği

Oktay Usta Üzüm Reçeli

Oktay Usta Üzüm Reçeli

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır

Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır

Oktay Usta Kayısı Reçeli

Oktay Usta Kayısı Reçeli

Limon Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Limon Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Antalya Reçelleri Tarifi ve Malzemeleri

Antalya Reçelleri Tarifi ve Malzemeleri

Hünnap Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Hünnap Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Siyah Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dağ Çileği Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Dağ Çileği Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Frambuaz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Frambuaz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Taze Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Taze Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Şekersiz Çilek Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Şekersiz Çilek Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Vişne Reçeli Nasıl Yapılır?

Vişne Reçeli Nasıl Yapılır?

Sarı Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır?

Sarı Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır?

Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır?

Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır?

Yeşil Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Nasıl Saklanır?

Reçel Nasıl Saklanır?

Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır? Püf Noktaları

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır? Püf Noktaları

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır?

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır?

Kuşburnu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuşburnu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Reçeli Kaç Kalori?

Ayva Reçeli Kaç Kalori?

Süt Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Süt Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Süt Yumurta Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Süt Yumurta Reçel Tarifi ve Malzemeleri