Kuru incir reçeli, özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilen incirlerin kullanılmasıyla yapılan geleneksel bir lezzettir. Bu bölgelerde özenle yetiştirilen incirler, mevsiminde toplanarak en güzel ve en lezzetli kuru incir reçeli haline gelir. Tarih boyunca yaygın olarak yapılan ve günümüze kadar ulaşan bu reçel çeşidi, oldukça faydalı ve vitamin deposu olarak bilinir. Eskiden anneannelerimiz veya bu işten anlayan büyüklerimiz tarafından yapılan bu güzel tat, günümüzde de kahvaltılarda sıkça tüketilmektedir. Kuru İncir Reçeli Yapımında Kullanılan Malzemeler
Kuru İncir Reçeli Nasıl Yapılır? Öncelikle hazırlamış olduğumuz incirleri bol su ile güzelce yıkayalım ve süzgece alarak sularının iyice süzülmesi için belirli bir süre bekleyelim. Sonrasında suyu süzülen incirleri küçük parçalara veya istediğiniz büyüklükte doğrayalım. Doğranan bu incirleri, önceden ocağın üzerine 20 dakika kaynamaya bırakmış olduğumuz suyun içine ekleyelim. Bu suya hazırlamış olduğumuz toz şekeri de ekleyelim ve 45 dakika kaynamaya bırakalım. Kaynayan incirlere birkaç damla limon suyu ilave edelim. Bu şekilde on dakika daha kaynatıp reçeli ocaktan alarak dinlenmesi için bir kenara bırakalım. Yarım su bardağı susamı kavurmaya başlayalım ve kavrulan susamları, dinlenen kuru incir reçelinin üzerine ilave edelim. Yapılan reçeli birkaç saat soğumaya bırakalım ve sonrasında kışın tüketmek için bidonlara ve kavanozlara alıp ağzını iyice sıkıştırarak serin bir yerde muhafaza edelim. Tarifimiz bu şekildedir ve oldukça lezzetli bir tat olmaktadır. Bu tadı kahvaltılarınızda afiyetle yiyebilirsiniz ve ailenize, akrabalarınıza da kahvaltıda sunabilirsiniz. Yapılan bu kuru incir reçeli bazen yaptığımız pastalar üzerinde marmelat olarak da kullanılabilmektedir. Gerçekten de yapılan bu lezzetli reçel, damak tadınızda harika izler bırakacak olup sürekli olarak bu tarif sayesinde evlerinizde lezzetle yiyebileceğiniz bir reçel yapmaya başlayacaksınız. Kuru incir reçelini tüketmenizi tavsiye ederim. Afiyet olsun. |