Çilek reçeli, Türk toplumunda en çok sevilen ve tüketilen reçellerden biridir. Özellikle çocukların favori reçelleri arasında yer alır. Bu nedenle, çilek reçeli kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerinden biridir. Az malzeme ile kısa sürede hazırlanabilse de, tarifin bazı ince ayrıntılarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Çilek reçeli kesinlikle yerli çilek ile yapılmalıdır; aksi takdirde istenilen lezzet elde edilemez. Yerli çilekler reçel yapımı için çok daha uygun ve lezzetlidir. Bu çilekler, bulunduğu bölgeye göre mayıs, haziran ve temmuz aylarında yetişir. Yerli Çilek Nasıl Anlaşılır? Yerli çilekler genellikle küçük boyutlu ve hoş kokulu olur. Kokusu iki metreden alınabilir. Çilek reçeli yapımında bu tür çilekler tercih edilmeli ve küçük boyutlu olmasına özen gösterilmelidir. Küçük çilekler, hem lezzet açısından hem de sunum açısından daha şık durur. Çilek Reçeli İçin Gerekli Malzemeler
Çilek Reçeli Nasıl Yapılır? Çilek reçeli yapımına başlamadan önce, çilekleri ayıklayarak içerisindeki yumuşamış ve ezilmiş olanları ayırın. Daha sonra çilekleri bir süzgece alıp temizce yıkayın ve süzülene kadar bekleyin. Çilekleri tek tek yapraklarından temizleyip, bir kağıt havlu veya temiz bir bez üzerine alarak iyice suyunun çekilmesini bekleyin. Suyu çekildikten sonra çilekleri derin bir tencereye alıp üzerine iki kilo toz şekeri ekleyin ve kapağını kapatın. Bu şekilde bir gece dinlenmeye bırakın. Ertesi gün kapağını açtığınızda şekerin çözülmüş olduğunu göreceksiniz. Tencereyi orta ateşte pişirmeye başlayın. Ara sıra karıştırarak kontrol edin. Kaynama aşamasında üzerindeki köpükleri bir kaşık yardımıyla alın. Bu işlem, reçelin tadında ekşime olmaması ve renginin berrak kalması için yapılır. Reçel kaynamaya başladıktan yaklaşık yirmi dakika sonra kıvamını alacaktır. Ara ara karıştırarak kıvamını kontrol edebilirsiniz. Ancak karıştırırken çilekleri ezmemeye özen gösterin. Reçelin kıvamını kontrol etmek için kaşıktaki akışına bakmalısınız; hemen akıyorsa biraz daha kaynamaya ihtiyacı vardır. Yavaş bir şekilde akıyorsa reçel olmuştur. Reçel istenilen kıvama geldiğinde altını iyice kısın ve bir limonun suyunu ekleyip on dakika kadar daha kaynatın. Reçelin kıvamı iyice koyulaşacaktır. İstediğiniz kıvama geldiğinde ocaktan alıp bir kenara koyup ılımasını bekleyin. Bu esnada içerisine su damlamasına veya ıslak kaşıkla karıştırılmasına izin vermeyin; aksi takdirde reçel ekşir ve tüm emekler boşa gider. Reçel ılıyınca cam kavanozlara konulup ağzı sıkıca kapatılmalıdır. Ancak kavanozun ağzının kapatılması için iyice soğumasını beklemelisiniz ki küf tutmasın. Çilek reçelinin kıvamını tutturmak biraz zordur ve tecrübe gerektirir; bu nedenle tekrar tekrar denemelisiniz. Birkaç deneme sonrasında en iyi kıvamı tutturmuş olacaksınız. Çilek reçelini yerken bir yemek kaşığının yaklaşık iki yüz elli kalori olduğunu bilmenizde de fayda var. Özellikle şeker hastaları ve kilo sorunu olan bireylerin tüketirken çok dikkatli olmaları gerekir. |
Tuğba
02 Mayıs 2024 Perşembeİyi günler, ben erken yaşta evlendiğim için evde pek bir şey yapmayı öğrenmedim ama çocuklarım oldu onlar benden artık bir şeyler istiyor, okulda kahvaltıda çilek reçeli yemişler ve benden evde de yapmamı istiyorlar fakat nasıl yapılıyor ve malzemeleri nelerdir hiç bilmiyorum bilgisi lan yardımcı olabilir mi?
Cevap yazAdmin
02 Mayıs 2024 PerşembeMerhaba, çilek reçeli yapmak oldukça kolaydır ve çocuklarınızın da çok seveceği bir tariftir. İşte size çilek reçeli tarifi:
Malzemeler:
- 1 kg çilek
- 800 gr toz şeker
- Yarım limonun suyu
Yapılışı:
1. Çilekleri yıkayıp, saplarını temizleyin.
2. Çilekleri bir tencereye alın ve üzerine toz şekeri ekleyin. Bu şekilde bir gece bekletirseniz çilekler suyunu salacaktır.
3. Ertesi gün, tencereyi ocağa alın ve orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısın.
4. Reçel kıvamını alana kadar yaklaşık 20-25 dakika kaynatın. Üzerinde oluşan köpükleri kaşıkla alın.
5. Limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynatın ve ardından ocaktan alın.
6. Reçeli temiz ve kuru kavanozlara doldurun, kapaklarını sıkıca kapatın ve ters çevirip soğumasını bekleyin.
Afiyet olsun!