Çilek Reçeli

Çilek Reçeli

Çilek reçeli, Çilek reçeli türk toplumunda en çok sevilerek tüketilen reçellerden biridir. Özellikle çocukların en çok sevdiği reçellerdendir. Bu nedenle Çilek reçeli kahvaltıların vazgeçilmez reçelidir. Çok az malzeme ile kısa süre de yapılmaktadır. Fakat ince ayrıntılara uyulması gereken bir tariftir. Çilek reçeli kesinlik ile yerli çilek ile yapılmalıdır, aksi taktirde istenilen lezzet alınamayacaktır. Yerli çilekler reçel için çok daha uygun ve lezzetlidir. Yerli çilek bulunduğu bölgeye göre mayıs, haziran, temmuz aylarında çıkmaktadır. Peki yerli çileği nasıl anlarız, yerli çilek küçük küçük olur ve çok güzel kokar. Kokusu iki metreden alınır. Çilek reçeli için böyle çilekler alınmalı ve küçük olmasına özen gösterilmelidir. Hem küçük olunca sunumu da daha şık olacaktır.

Çilek reçeli için gerekli malzemeler
  • İki kilo yerli küçük çilek
  • İki kilo toz şeker
  • Bir tane limon suyu veya iki çay kaşığı kadar limon tuzu
  • İçerisine koymak için kavanoz
Çilek reçeli yapılışı

Çilek reçelini yapmaya başlarken öncelikle çilekleri ayıklıyoruz içerisinde yumuşamış olan ezilmiş olanları ayırıyoruz. Daha sonra çilekleri bir süzgece alıp temizce yıkıyoruz. Süzgeçte süzülene kadar bekliyoruz. Daha sonra tek tek yapraklarını temizleyip bir kağıt havlunun ya da temiz bir bezin üzerine alıyoruz ve iyice suyunun çekilmesini bekliyoruz. Suyu çekildikten sonra çilekleri derin bir tencereye alıp üzerine iki kilo toz şekeri ekleyip kapağını kapatıyoruz. Bu şekilde bir gece dinlenmeye alıyoruz. Ertesi gün kapağını açtığımızda şekerin çözülmüş olduğunu göreceğiz. Bu şekilde ocağı açıp tencereyi üzerine alıyoruz. Orta ateşte reçeli pişmeye bırakıyoruz. Ara sıra karıştırarak kontrol ediyoruz. Kaynama aşamasında üzerine köpükler birikecektir bunları bir kaşık yardımı ile alıyoruz. Bu işlemi yapmamızdaki amaç reçelin tadında ekşime olmasın ve rengi berrak dursun diye. Aksi halde tadında ekşilik ve renginde bulanıklık olacaktır.

Reçel kaynamaya başladıktan yaklaşık yirmi dakika sonra kıvamını alacaktır. Ara ara karıştırarak kıvamını kontrol edebilirsiniz. Fakat karıştırırken çilekleri ezmeden karıştırmaya dikkat etmelisiniz. Reçelin kıvamını kontrol etmek için kaşıktaki akışına bakmalısınız hemen akıyorsa biraz daha kaynamaya ihtiyacı vardır. Yavaş bir şekilde akıyorsa olmuştur. Reçel istenilen kıvama gelince altı iyice kısılır ve bir limonun suyu sıkılıp reçele eklenir on dakika kadar da limon suyu ile kaynatılır. Reçelin kıvamı iyice koyulaşacaktır. İstediğiniz kıvama gelince ocaktan alıp bir kenara koyup ılımasını bekleyin.

Bu esnada kesinlikle içerisine su damlamasına ya da ıslak kaşık ile karıştırılmasına izin vermeyin aksi taktirde reçel ekşir. Tüm emekler de boşa gider. Reçel ılıyınca cam kavanozlara konulup ağzı sıkıca kapatılmalıdır. Fakat ağzının kapatılması için iyice soğumasını beklemelisiniz ki küf tutmasın. Çilek reçelinin kıvamını tutturmak biraz zordur ve tecrübe gerektirir bu nedenle tekrar tekrar yapmalısınız. Bir kaç deneme sonrası en iyi kıvamı tutturmuş olacaksınız. Çilek reçelini yerken bir yemek kaşığının iki yüz elli kalori olduğunu bilmenizde de fayda var. Özellikle şeker hastaları, kilo sorunu olan hastaların tüketirken çok dikkatli olmaları gerekir.
Son Güncelleme : 04.11.2018 17:01:34

Çilek Reçeli Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Çilek Reçeli"
İyi günler, ben erken yaşta evlendiğim için evde pek bir şey yapmayı öğrenmedim ama çocuklarım oldu onlar benden artık bir şeyler istiyor, okulda kahvaltıda çilek reçeli yemişler ve benden evde de yapmamı istiyorlar fakat nasıl yapılıyor ve malzemeleri nelerdir hiç bilmiyorum bilgisi lan yardımcı olabilir mi?
Tuğba . 26.10.2018 22:45:55
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Reçel Katı Olursa Ne Yapılır
Reçel Katı Olursa Ne Yapılır
Reçel katı olursa ne olur, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlıdır. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle beraber günün her saati yenilir ve bazı kek, pasta ve çöreklerin üzerine sürülerek onları tatlandırmad...
Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır
Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır
Çilek reçeli kaç dakika kaynatılır, Çilek reçeli genellikle Türk halkı tarafından sevilen çokça tüketilen bir reçeldir. Çoğunlukla mayıs ve haziran ayında bayanlar çokça yapmaktadır çilek reçelini ve afiyetle kahvaltıların da ve pasta süslemelerin de...
Taze Kayısı Reçeli
Taze Kayısı Reçeli
Taze Kayısı Reçeli, çok fazla tercih edilmekte olup ve kahvaltılarımızın bir yiyeceği olarak belirmektedir. Bu reçel genel olarak kayısının diyarı olan Malatya da üretilir ve oradaki kayısıların reçeli oldukça lezzetli ve vazgeçilmez olmaktadır. Bend...
Ham İncir Reçeli
Ham İncir Reçeli
Ham incir reçeli, oldukça meşakkatli olmasına rağmen, bir o kadar da lezzetli bir reçel tarifidir. Bu reçeli yaparken, ham incir sütünün bazı ciltlerde alerjik etkiye neden olabileceği dikkate alınarak, eldiven kullanmanızı tavsiye ederiz. Reçeli haz...
Çilek Reçeli Kıvamı
Çilek Reçeli Kıvamı
Çilek reçeli kıvamı, kıvamında olabilmesi için bir takım püf noktalar vardır. Şimdi bunları aşağıda sıralayalım.Buzdolabına daha önceden koyduğumuz bir tabağa bir tatlı kaşığı kadar reçel koyalım, biraz bekleyip,reçelin orta kısmından parmağımız yard...
Reçel Nasıl Saklanır
Reçel Nasıl Saklanır
Reçel nasıl saklanır, reçel her mevsim evlerde yapılan, sevilen bir besindir. Günümüzde hazır satılan reçeller talep görse de, hiç biri ev yapımı reçellerin yerini tutmaz. Mevsiminde özenle yaptığınız çilek reçelini, vişne reçelini, patlıcan reçelini...
Karadut Reçeli
Karadut Reçeli
Karadut reçeli, karadut reçeli, tadı farklı bir o kadar da lezzetli bir reçel çeşididir. Karadut reçelinin yapımında en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden bir tanesi, karadut reçelinin kırmızı reçeller kategorisine girmesi nedeni ile kaynatılı...
Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır
Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır
Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır: Birçok meyvenin şeker ile beraber kaynatılması ile elde edilen reçeller, kahvaltı sofralarını daha da güzelleştir ve kahvaltı ile beraber istediğinde her öğün yenilebilir. Birçok pastanın, kekinin ve kurabiyelerin üzeri...
Kırmızı Erik Reçeli
Kırmızı Erik Reçeli
Kırmızı erik reçeli, kırmızı erik lezzeti, farklı ve hoş olan bir meyvedir. Mevsim değişiklikleri nedeni ile meyveler de tat değişikliği olabilmektedir. Kırmızı eriklerin bazılarının tadı tatlı olsa da bazılarının tadı mayhoştur.Bir kilogram kırm...
Oktay Usta Kayısı Reçeli
Oktay Usta Kayısı Reçeli
Oktay usta kayısı reçeli olabilecek en lezzetli reçeller arasında yer almaktadır. Oktay ustanın kayısı reçeli ülkemiz çapında çok ünlü reçeller arasında bulunmaktadır. Oktay usta o hünerli ellerini kayısı reçeline de yansıtarak yeteneğini bir kez dah...
Beyaz Dut Reçeli
Beyaz Dut Reçeli
Beyaz Dut Reçeli, yaz aylarının en bol bulunan ve sulu meyvelerinden bir tanesidir. İnsan sağlığına sayılamayacak kadar çok faydaları vardır. Yaz meyvelerinden en sağlıklı bir şekilde kışında faydalanmanın yek yolu reçel yapmaktır. Görünümü ve lezzet...
Reçel Neden Şekerlenir
Reçel Neden Şekerlenir
Reçel neden şekerlenir, Reçel yapılırken ve muhafaza edilirken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Bu noktalara dikkat edilmediği taktirde, yapılmış olan reçelin, tüketim aşamasında şekerlendiği ve küflenerek bozulduğu görülmektedir. ...

 

Reçel Katı Olursa Ne Yapılır
Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır
Taze Kayısı Reçeli
Ham İncir Reçeli
Çilek Reçeli Kıvamı
Reçel Nasıl Saklanır
Karadut Reçeli
Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır
Kırmızı Erik Reçeli
Oktay Usta Kayısı Reçeli
Beyaz Dut Reçeli
Reçel Neden Şekerlenir
Oktay Usta Çilek Reçeli
Kozalak Reçeli
Şekersiz Çilek Reçeli
Kiraz Reçeli
Yeşil Erik Reçeli
Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır
Şekersiz Reçel
Erkek İncir Reçeli
Kivi Reçeli
Yabani İncir Reçeli
Limon Reçeli
Muz Reçeli
Karpuz Reçeli
Çilek Reçeli Nasıl Yapılır Püf Noktaları
Dağ Çileği Reçeli
Kuru Gül Reçeli Nasıl Yapılır
Sarı Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır
Kuru İncir Reçeli
Popüler İçerik
Oktay Usta Çilek Reçeli
Oktay Usta Çilek Reçeli
Oktay Usta çilek reçeli çoğumuzun da sevdiği ülkemizin dört bir yanında yapılan enfes bir reçel türüdür. Reçel genellikle Türk mutfağında kahvaltılard...
Kozalak Reçeli
Kozalak Reçeli
Kozalak Reçeli, yalnızca yapılışıyla orijinal olmasının yanı sıra anti bakteriyel özelliği ile iyi bir şifa kaynağıdır. Genellikle uzun zaman süren ök...
Şekersiz Çilek Reçeli
Şekersiz Çilek Reçeli
Şekersiz çilek reçeli, şekerli olan çilek çeşitleri kadar fazladır. Şekersiz çilek reçeli bu çeşitler arasında şüphesiz en çok sevilen bir çeşittir. ...
Kiraz Reçeli
Kiraz Reçeli
Kiraz reçeli, eşsiz tattaki reçellerim izden bir tanesidir. Kahvaltıda en çok tükettiğimiz reçellerden bir tanesidir. Dolaştığınız her 10 evden en az ...
Yeşil Erik Reçeli
Yeşil Erik Reçeli
Yeşil erik reçeli, Yaz geldiğinde dalında gördüğümüz eriği canımız o kadar çeker ki hemen olsa da yesek dediğimiz erik çok fazla tüketmekteyiz. Türk h...
Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır
Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır
Çilek reçeli ne zaman yapılır, Çilek ülkemizin en sevilen meyvelerinden biri olur mayıs ve haziran aylarında olan çilekler oldukça lezzetlidir. Yemesi...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Reçel Katı Olursa Ne Yapılır
Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır
Taze Kayısı Reçeli
Ham İncir Reçeli
Çilek Reçeli Kıvamı
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Aralık - 2018