Bergamot Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Bergamot Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Bergamot reçeli, nefis kokusu ve eşsiz tadıyla herkesin çok sevdiği bir reçel çeşididir. Bergamot, tadı ve kokusu oldukça etkileyici olan bir turunçgildir. Ülkemizde Akdeniz bölgesinde yetişen bergamot, aroma olarak çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Bunların başında çay gelmektedir. Kışa girerken tatlı bir telaş hepimizi sarar. Kış hazırlıkları arasında en çok tercih ettiğim ise reçel yapmaktır. Bir veya iki çeşit reçel yapmak yerine, küçük kavanozlarda farklı reçeller yapmayı tercih ederim. Eğer siz de benim gibi farklı lezzetler denemeyi seviyorsanız, bergamot reçelini mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Şimdiden herkese kolay gelsin.

Bergamot Reçeli İçin Gerekli Malzemeler

  • 6 adet bergamot
  • 1 kilogram toz şeker
  • Yarım su bardağı bergamot suyu
  • 1,5 su bardağı su
  • Yarım limon suyu
  • 2 dal karanfil

Bergamot Reçeli Nasıl Yapılır?

Bergamot reçeli, meyvenin kabukları ile yapılır. İlk olarak bergamotları iyice yıkayın. Daha sonra kabuklarını soyun ve beyaz kısımlarından ayırarak kabukları küçük küçük doğrayın. Suyunu da bir kaba sıkın. Soyduğunuz kabukları birkaç gün bekletin ve bir ipe dizerek serin bir yerde kurumasını sağlayın. Kuruyan kabukları yıkayın ve tencereye boşaltın. Üzerine soğuk su ilave ederek yaklaşık 10 dakika kaynatın ve acı suyun çıkmasını sağlayın, ardından bu suyu dökün. Bu işlemi birkaç kez tekrarlarsanız reçeliniz daha lezzetli olacaktır. En son aşamada, tekrar su ekleyin ve tencerenin ağzını kapatarak buzdolabında yaklaşık 5-6 gün bekletin. Ancak her gün suyu değiştirmeniz gerekmektedir. Bergamot kabuklarındaki acılığın gittiğine emin olduğunuzda reçeli kaynatmaya başlayabilirsiniz.

Bunun için tencerenin içerisine bergamot suyu ve soğuk suyu doldurun. Kaynamaya başladığında toz şekeri ilave edin ve şeker eriyene kadar kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Üzerine meyvenin kabuklarını ekleyerek reçel kıvamına gelene kadar kısık ateşte kaynatın. Ocağın altını kapatmadan önce içerisine karanfil ve limon suyunu da ekleyin. Ocağın altını kapatın.

Reçelinizin uzun süre bozulmamasını isterseniz, ılık haldeyken kavanoza boşaltın ve birkaç gün boyunca gündüz ağzı açık güneş gören bir yerde bekletin. Güneş gören reçel hem daha kıvamlı bir hal alır hem de daha uzun süre tüketmeniz kolaylaşır. Bergamot reçeliniz hazır. Eğer kış mevsimine saklamak isterseniz, kaynar haldeyken kavanoza boşaltın ve ağzını sıkıca kapatarak kavanozun kapağı alta gelecek şekilde 1 gün bekletin. Kapak içeriye doğru çökmüş ise reçel tutmuş demektir. Şimdiden herkese afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Bergamot reçeli yaparken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır. Bergamot kabuklarını birkaç gün bekletmek, acılığın gitmesi açısından önemlidir. Ayrıca, reçelin kıvamını kontrol etmek için kaynatma işlemi sırasında ara sıra karıştırmanız gerekmektedir. Reçelin daha uzun süre dayanmasını sağlamak için sterilize edilmiş kavanozlar kullanmanız tavsiye edilir.

Bergamot reçeli, sadece kahvaltılarda değil, tatlı tariflerinde ve özel soslarda da kullanılabilir. Bergamotun ferahlatıcı ve aromatik tadı, reçele benzersiz bir lezzet katar. Bu nedenle, farklı tariflerde denemekten çekinmeyin.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Fuldem

11 Temmuz 2024 Perşembe

Bergamot reçelini yaparken kabuklarını birkaç gün bekletmek gerçekten acılığı gideriyor mu? Bu bekletme süresi boyunca suyu her gün değiştirmek gerekiyor mu? Ayrıca, reçelin daha uzun süre dayanması için kavanozların sterilize edilmesi neden bu kadar önemli?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Fuldem,

Bergamot reçelinin kabuklarını birkaç gün bekletmek gerçekten de acılığını giderir. Bu bekletme süresi boyunca suyu her gün değiştirmeniz önemlidir; çünkü su, kabuktaki acı maddeleri emer ve suyu değiştirerek bu maddelerin kabuklardan tamamen uzaklaşmasını sağlarsınız.

Reçelin daha uzun süre dayanabilmesi için kavanozların sterilize edilmesi de oldukça önemlidir. Sterilize edilmiş kavanozlar, reçelin bozulmasına neden olabilecek bakterilerden ve mikroorganizmalardan arındırılmış olur. Bu sayede, reçelinizi güvenle saklayabilir ve uzun süre taze kalmasını sağlayabilirsiniz.

Kolay gelsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

Editörün Seçtiği

Kabak Reçeli Kireç

Kabak Reçeli Kireç

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Düdüklüde Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kozalak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kozalak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Biber Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Biber Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Sarı Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır?

Sarı Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır?

Anjelik Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Anjelik Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Reçelli Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Reçelli Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Armut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Armut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Zencefil Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Zencefil Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Ayva Reçeli

Oktay Usta Ayva Reçeli

Yeşil Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kiraz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kiraz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır

Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır

Reçel Neden Şekerlenir?

Reçel Neden Şekerlenir?

Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Reçeli Tarifi ve Malzemeleri