İlkbahar geldiğinde Anadolu'nun çoğu bölgesinde çeşitli reçeller yapılmaya başlanır. Bunlardan biri de gelincik reçelidir. Şehir yaşamında bu reçeli yapmak biraz zor olabilir. Çünkü reçel yapımında kullanacağınız gelincikleri ayak basmayan yerlerden toplamanız gerekir. Eğer ilkbaharda piknik yapmak için dağlık alanlara giderseniz, mutlaka gelincik toplayın ve bu lezzetli reçeli tatma şansına sahip olun. Baharda her yeri kırmızıya boyayan gelincikler, reçel içinde kullanıldığında bile rengiyle iştahınızı açacaktır. Gelincik çiçeklerinden yapılan bu reçel, bazı yörelerde taç yapraklarından şurup, likör ve reçel yapılarak değerlendirilir. Bu tür malzemelerle yapılan reçellerde meyveler gibi dolgu maddeleri kullanılmadığından, şeker ve su ölçüsü genellikle bire bir olarak kullanılır. Ancak tatlılık derecesini kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Eğer büyümüş gelinciklerden toplama şansınız olursa, bu tarifi mutlaka denemelisiniz. Şimdi gelincik reçelini hazırlamaya başlayalım. Gelincik Reçeli İçin Gerekli Malzemeler
Reçeli hazırlamak için önce gelincik çiçeklerini ayıklayın. Çiçeklerden kırmızı taç yaprakları elinizle koparın. Yapraklardaki siyah kısımları ve tohumları çıkarıp atın. Reçeli yaparken sadece kırmızı yaprakları kullanacağız. Yaprakları bol suda zedelemeden dikkatli bir şekilde yıkayın ve süzgecin içine alın. Daha sonra reçeli pişireceğiniz tencerenin içine toz şekeri ve suyu ilave ederek, kısık ateşte koyulaşıncaya kadar kaynatın. Ardından içine gelincik yapraklarını koyarak, 5 dakika kadar kaynatın. En son olarak limon suyunu ilave ederek, reçel kıvamına gelen karışımı bir taşım kaynatın. Daha sonra ocağın altını kapatın. Tencerede gelincik reçelini soğutarak, cam kavanozlara koyun. Kavanozların ağzını kapatarak, bir süre kavanozları ters çevirin. İçindeki hava kabarcıkları gitsin. Artık güneş ışığı almayan serin bir yerde gelincik reçelini muhafaza edebilirsiniz. Kahvaltılarda rengiyle, lezzetiyle sizlere baharı hatırlatacak gelincik reçeli işte bu kadar kolay hazırlanıyor. Fırsatını bulur, reçellik gelincik toplarsanız hiç zaman kaybetmeyin. Hatta gelinciği fazla toplarsanız, kalanıyla gelincik şurubu yapabilirsiniz. Afiyet olsun. |
Berter
19 Temmuz 2024 CumaBu tarifi denemek için en uygun zaman hangi aylardır? Gelincikleri toplarken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Ayrıca Şehirde yaşayanlar için alternatif bir yol var mı gelincik reçeli yapmak için?
Cevap yazAdmin
19 Temmuz 2024 CumaBu tarifi denemek için en uygun zaman, genellikle gelinciklerin bolca bulunduğu ilkbahar aylarıdır. Gelincikleri toplarken, temiz ve kimyasal madde kullanılmamış alanlardan toplamanız önemlidir. Ayrıca, çiçeklerin taze ve canlı olmasına dikkat etmelisiniz.
Şžehirde yaŞŸayanlar için alternatif bir yol olarak, bazı organik pazarlarda veya bitki satan mağazalarda gelincik çiçeği bulabilirsiniz. Bunun dışında, internet üzerinden de organik gelincik çiçeği temin edebilirsiniz. Bu şekilde, şehirde de gelincik reçeli yapabilirsiniz.
Afiyet olsun Berter!