Gelincik Reçeli Nasıl Yapılır?
19 Temmuz 2024

Gelincik Reçeli Nasıl Yapılır?

İlkbahar geldiğinde Anadolu'nun çoğu bölgesinde çeşitli reçeller yapılmaya başlanır. Bunlardan biri de gelincik reçelidir. Şehir yaşamında bu reçeli yapmak biraz zor olabilir. Çünkü reçel yapımında kullanacağınız gelincikleri ayak basmayan yerlerden toplamanız gerekir. Eğer ilkbaharda piknik yapmak için dağlık alanlara giderseniz, mutlaka gelincik toplayın ve bu lezzetli reçeli tatma şansına sahip olun. Baharda her yeri kırmızıya boyayan gelincikler, reçel içinde kullanıldığında bile rengiyle iştahınızı açacaktır.

Gelincik çiçeklerinden yapılan bu reçel, bazı yörelerde taç yapraklarından şurup, likör ve reçel yapılarak değerlendirilir. Bu tür malzemelerle yapılan reçellerde meyveler gibi dolgu maddeleri kullanılmadığından, şeker ve su ölçüsü genellikle bire bir olarak kullanılır. Ancak tatlılık derecesini kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Eğer büyümüş gelinciklerden toplama şansınız olursa, bu tarifi mutlaka denemelisiniz. Şimdi gelincik reçelini hazırlamaya başlayalım.

Gelincik Reçeli İçin Gerekli Malzemeler

  • 200 gram gelincik çiçeği
  • 5 su bardağı su
  • 5 su bardağı toz şeker
  • 1 adet limon suyu veya 1 tatlı kaşığı limon tuzu
Reçeli hazırlamak için önce gelincik çiçeklerini ayıklayın. Çiçeklerden kırmızı taç yaprakları elinizle koparın. Yapraklardaki siyah kısımları ve tohumları çıkarıp atın. Reçeli yaparken sadece kırmızı yaprakları kullanacağız. Yaprakları bol suda zedelemeden dikkatli bir şekilde yıkayın ve süzgecin içine alın.

Daha sonra reçeli pişireceğiniz tencerenin içine toz şekeri ve suyu ilave ederek, kısık ateşte koyulaşıncaya kadar kaynatın. Ardından içine gelincik yapraklarını koyarak, 5 dakika kadar kaynatın. En son olarak limon suyunu ilave ederek, reçel kıvamına gelen karışımı bir taşım kaynatın. Daha sonra ocağın altını kapatın. Tencerede gelincik reçelini soğutarak, cam kavanozlara koyun. Kavanozların ağzını kapatarak, bir süre kavanozları ters çevirin. İçindeki hava kabarcıkları gitsin. Artık güneş ışığı almayan serin bir yerde gelincik reçelini muhafaza edebilirsiniz.

Kahvaltılarda rengiyle, lezzetiyle sizlere baharı hatırlatacak gelincik reçeli işte bu kadar kolay hazırlanıyor. Fırsatını bulur, reçellik gelincik toplarsanız hiç zaman kaybetmeyin. Hatta gelinciği fazla toplarsanız, kalanıyla gelincik şurubu yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Berter

19 Temmuz 2024 Cuma

Bu tarifi denemek için en uygun zaman hangi aylardır? Gelincikleri toplarken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Ayrıca ޞehirde yaşayanlar için alternatif bir yol var mı gelincik reçeli yapmak için?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Bu tarifi denemek için en uygun zaman, genellikle gelinciklerin bolca bulunduğu ilkbahar aylarıdır. Gelincikleri toplarken, temiz ve kimyasal madde kullanılmamış alanlardan toplamanız önemlidir. Ayrıca, çiçeklerin taze ve canlı olmasına dikkat etmelisiniz.

Şžehirde yaŞŸayanlar için alternatif bir yol olarak, bazı organik pazarlarda veya bitki satan mağazalarda gelincik çiçeği bulabilirsiniz. Bunun dışında, internet üzerinden de organik gelincik çiçeği temin edebilirsiniz. Bu şekilde, şehirde de gelincik reçeli yapabilirsiniz.

Afiyet olsun Berter!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Diyet Reçel Yapımı

Diyet Reçel Yapımı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Olgun İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Olgun İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kara Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kara Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kivi Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kivi Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır? Püf Noktaları

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır? Püf Noktaları

Karadut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Karadut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Vişne Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Vişne Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ananas Reçeli Nasıl Yapılır?

Ananas Reçeli Nasıl Yapılır?

Kabak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Balkabağı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Balkabağı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Sarı Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır?

Sarı Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır?

Ayva Reçeli Nasıl Yapılır?

Ayva Reçeli Nasıl Yapılır?

Turunç Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Turunç Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Sakız Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Sakız Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Reçeli Kıvamı

Çilek Reçeli Kıvamı

Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Üzüm Reçeli

Oktay Usta Üzüm Reçeli

Cevizli İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Reçeli Kireç

Kabak Reçeli Kireç

Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Zeytin Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Zeytin Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ham İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ham İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri