Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Ceviz Reçeli

Ceviz Reçeli

Ceviz Reçeli, hazırlanışı oldukça meşakkatli olmasına rağmen leziz bir tada sahip olan çok güzel bir reçeldir. Genellikle Kıbrıs, Antakya, Azerbaycan ve Yunanistan gibi değişik bölgelerde oldukça meşhurdur. Herkesin bildiği klasik reçel türleri gibi tüketilmesinin yanı sıra tatlı olarak da tüketilir veya Türk kahvesi eşliğinde de ikram edilir. Güzel ve lezzetli bir ceviz reçeli yapmak için henüz olgunlaşmamış cevizler tercih edilerek hazırlanır. Temin edilecek cevizin reçel yapımına uygun olup olmadığına karar vermek aslında çok kolaydır ve bunu anlamak için cevize bir kürdan batırıldığında kürdanın cevizi kolay bir şekilde delmesi gerekir. Şayet kürdan cevize batırılırken güçlük çekiyorsanız ceviziniz reçel için uygun değildir ve reçellik ceviz mevsimini geçirmişiniz demektir. Bu nedenle ceviz reçeli hazırlamak için cevizlerin henüz iyice olgunlaşmadan toplanması gereklidir.

Ceviz Reçeli İçin Gerekli Malzemeleri

  • 1 kg erik iriliğinde henüz olgunlaşmamış ceviz
  • 1 su bardağı dolusu kireç kaymağı
  • 1 kg toz şeker
  • 6 su bardağı dolusu su
  • 5-6 adet karanfil
  • 1 tatlı kaşığı kadar toz şeklinde limon tuzu

Ceviz Reçeli Nasıl Yapılır?


Ceviz reçeli hazırlığımıza ilk olarak bir kabuk soyucu yardımıyla cevizlerin kabuğunun ince bir katını güzelce soyalım. Ardından kabukları soyulan cevizleri 5 litrelik olan pet su kabının içine koyduktan sonra cevizlerin üzerini 3-4 parmak aşacak kadar su ilave edelim. Daha sonra cevizlerin suyun içinde kararmalarını sağlamak için yaklaşık olarak 8-10 gün boyunca her gün düzenli olarak 4-5 defa bu suyu değiştirerek cevizlerin kararmalarını bekleyelim. Sekiz veya on gün sonrasında kararan cevizleri suyun içinden çıkartarak iyice birkaç su yıkadıktan sonra uygun bir kabın içine alarak cevizlerin üzerini örtecek şekilde kireç kaymağı dökerek yaklaşık olarak 6-7 saat kadar cevizleri kireç kaymağında bekletelim. Verilen sürenin ardından cevizleri kireç kaymağından alarak iyice yıkadıktan sonra bir iki taşım kaynatalım. (Kireç kaymağının hazırlanışı aşağıda yer alan püf noktaları kısmındadır) Kaynayan cevizleri tekrar bir iki su yıkayarak bir kürdan yardımıyla cevizlerin her birisini 4 veya 5 yerinden delelim.

Daha sonra uygun bir tencereye 1 kg toz şeker ve 6 su bardağı suyu ilave ederek tencereyi ocağa koyalım ve şerbet kaynayıncaya kadar harlı ateşte kaynadıktan sonra ise kısık ateşte kıvam alıncaya kadar kaynatarak içine 5-6 adet karanfil ve cevizleri ilave ederek kısık ateşte kaynamaya bırakalım. Kaynamakta olan ceviz reçelimiz kıvam aldıktan sonra üzerine 1 tatlı kaşığı dolusu toz şekline getirilmiş limon tuzunu ilave edip karıştırdıktan sonra reçelimizi birkaç taşım daha kaynatarak ocaktan alalım. Ardından ceviz reçelimizin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra sıcak sıcak cam kavanozlara doldurarak kapağını sıkıca kapattıktan sonra kavanozu ters çevirerek bu şekilde bir gün beklemeye bırakalım. Ceviz reçelimiz artık hazır hale geldi.

Afiyet olsun.

Ceviz Reçeli Hazırlamanın Püf Noktaları


Reçellik cevizlerin kabuklarını soyarken mutlaka plastik bulaşık eldiveni kullanmaya özen gösterin.

Ceviz Reçelinin Kıvamı Nasıl Olmalıdır?

Ceviz reçelinin kıvam alıp almadığını anlamak için daha önceden dondurucuda iyice soğutulmuş bir kâseye reçeli damlatarak biraz bekleyerek reçelin akışkanlığını kontrol edelim, şayet kâseyi yan tarafa eğdiğinizde reçel su şeklinde akmıyorsa kıvam almış demektir.

Kireç Kaymağı Nasıl Yapılır?

Kireç kaymağı hazırlamak için uygun bir kabın içine 1 su bardağı sönmemiş toz kireç ve 3 litre kadar soğuk su ilave ederek bir tahta kaşık yardımıyla karıştıralım ve bu şekilde 4-5 saat kadar beklemeye bırakalım. Verilen sürenin sonunda kireç kabın dibine çökecek ve kirecin üzerinde duru bir su suyun üzerinde ise çok ince bir katman meydana gelecektir. Ardından 3 katmandan oluşan karışımın en üzerindeki katmanı bir kaşık yardımıyla toplayarak atalım. Daha sonra dibe çöken kireç tortusunu hareketlendirmeden özenle bir başka kabın içine aktaralım. Reçel yapımı için kullanılan kireç kaymağı ise ikinci katman olan duru sudur.
Son Güncelleme : 20.01.2024 21:22:20
Ceviz Reçeli ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Ceviz Reçeli Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Ceviz Reçeli"
Yaz aylarında kış ayları için çok fazla sayde reçe lyapıyoruz. Çok malzemenin de reçelini duyduk ama ceviiz reçelini ilk defa sizden duyuyorum. Peki ceviz reçeli cevizin içi ile mi yapılıyor yoksa daha farklı şekillerde mi yapılıyor?
Ruhunur . 02.10.2018 02:09:19
CEVAP YAZ
Reçel Katı Olursa Ne Yapılır
Reçel Katı Olursa Ne Yapılır
Reçel katı olursa ne olur, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlıdır. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle beraber günün her saati yenilir ve bazı kek, pasta ve çöreklerin üzerine sürülerek onları tatlandırmad...
Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır
Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır
Çilek reçeli kaç dakika kaynatılır, Çilek reçeli genellikle Türk halkı tarafından sevilen çokça tüketilen bir reçeldir. Çoğunlukla mayıs ve haziran ayında bayanlar çokça yapmaktadır çilek reçelini ve afiyetle kahvaltıların da ve pasta süslemelerin de...
Taze Kayısı Reçeli
Taze Kayısı Reçeli
Taze Kayısı Reçeli, çok fazla tercih edilmekte olup ve kahvaltılarımızın bir yiyeceği olarak belirmektedir. Bu reçel genel olarak kayısının diyarı olan Malatya'da üretilir ve oradaki kayısıların reçeli oldukça lezzetli ve vazgeçilmez olmaktadır. Ben ...
Ham İncir Reçeli
Ham İncir Reçeli
Ham incir reçeli, oldukça meşakkatli olmasına rağmen, bir o kadar da lezzetli bir reçel tarifidir. Bu reçeli yaparken, ham incir sütünün bazı ciltlerde alerjik etkiye neden olabileceği dikkate alınarak, eldiven kullanmanızı tavsiye ederiz. Reçeli haz...
Çilek Reçeli Kıvamı
Çilek Reçeli Kıvamı
Çilek reçeli kıvamı, kıvamında olabilmesi için birtakım püf noktalar vardır. Şimdi bunları aşağıda sıralayalım.Buzdolabına daha önceden koyduğumuz bir tabağa bir tatlı kaşığı kadar reçel koyalım, biraz bekleyip, reçelin orta kısmından parmağımız yard...
Reçel Nasıl Saklanır
Reçel Nasıl Saklanır
Reçel nasıl saklanır, reçel her mevsim evlerde yapılan, sevilen bir besindir. Günümüzde hazır satılan reçeller talep görse de hiçbiri ev yapımı reçellerin yerini tutmaz. Mevsiminde özenle yaptığınız çilek reçelini, vişne reçelini, patlıcan reçelini, ...
Karadut Reçeli
Karadut Reçeli
Karadut reçeli, karadut reçeli, tadı farklı bir o kadar da lezzetli bir reçel çeşididir. Karadut reçelinin yapımında en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden bir tanesi, karadut reçelinin kırmızı reçeller kategorisine girmesi nedeni ile kaynatılırken...
Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır
Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır
Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır: Birçok meyvenin şeker ile kaynatılması ile elde edilen reçeller, kahvaltı sofralarını daha da güzelleştir ve kahvaltı ile istediğinde her öğün yenilebilir. Birçok pastanın, kekinin ve kurabiyelerin üzerini süslemek amac...
Kırmızı Erik Reçeli
Kırmızı Erik Reçeli
Kırmızı erik reçeli, kırmızı erik lezzeti, farklı ve hoş olan bir meyvedir. Mevsim değişiklikleri nedeni ile meyveler de tat değişikliği olabilmektedir. Kırmızı eriklerin bazılarının tadı tatlı olsa da bazılarının tadı mayhoştur.Bir kilogram kırmızı ...
Oktay Usta Kayısı Reçeli
Oktay Usta Kayısı Reçeli
Oktay usta kayısı reçeli olabilecek en lezzetli reçeller arasında yer almaktadır. Oktay ustanın kayısı reçeli ülkemiz çapında çok ünlü reçeller arasında bulunmaktadır. Oktay usta o hünerli ellerini kayısı reçeline de yansıtarak yeteneğini bir kez dah...
Beyaz Dut Reçeli
Beyaz Dut Reçeli
Beyaz Dut Reçeli, yaz aylarının en bol bulunan ve sulu meyvelerinden bir tanesidir. İnsan sağlığına sayılamayacak kadar çok faydaları vardır. Yaz meyvelerinden en sağlıklı bir şekilde kışında faydalanmanın yek yolu reçel yapmaktır. Görünümü ve lezzet...
Reçel Neden Şekerlenir
Reçel Neden Şekerlenir
Reçel neden şekerlenir, Reçel yapılırken ve muhafaza edilirken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Bu noktalara dikkat edilmediği taktirde, yapılmış olan reçelin, tüketim aşamasında şekerlendiği ve küflenerek bozulduğu görülmektedir. Bu h...

 

Reçel Katı Olursa Ne Yapılır
Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır
Taze Kayısı Reçeli
Ham İncir Reçeli
Çilek Reçeli Kıvamı
Reçel Nasıl Saklanır
Karadut Reçeli
Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır
Kırmızı Erik Reçeli
Oktay Usta Kayısı Reçeli
Beyaz Dut Reçeli
Reçel Neden Şekerlenir
Oktay Usta Çilek Reçeli
Kozalak Reçeli
Şekersiz Çilek Reçeli
Kiraz Reçeli
Yeşil Erik Reçeli
Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır
Şekersiz Reçel
Erkek İncir Reçeli
Kivi Reçeli
Yabani İncir Reçeli
Limon Reçeli
Muz Reçeli
Karpuz Reçeli
Çilek Reçeli Nasıl Yapılır Püf Noktaları
Dağ Çileği Reçeli
Kuru Gül Reçeli Nasıl Yapılır
Sarı Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır
Kuru İncir Reçeli
Popüler İçerik
Oktay Usta Çilek Reçeli
Oktay Usta Çilek Reçeli
Oktay Usta çilek reçeli çoğumuzun da sevdiği ülkemizin dört bir yanında yapılan enfes bir reçel türüdür. Reçel genellikle Türk mutfağında kahvaltılard...
Kozalak Reçeli
Kozalak Reçeli
Kozalak Reçeli, yalnızca yapılışıyla orijinal olmasının yanı sıra anti bakteriyel özelliği ile iyi bir şifa kaynağıdır. Genellikle uzun zaman süren ök...
Şekersiz Çilek Reçeli
Şekersiz Çilek Reçeli
Şekersiz çilek reçeli,  şekerli olan çilek çeşitleri kadar fazladır. Şekersiz çilek reçeli bu çeşitler arasında şüphesiz en çok sevilen bir çeşittir. ...
Kiraz Reçeli
Kiraz Reçeli
Kiraz reçeli, eşsiz tattaki reçellerim izden bir tanesidir. Kahvaltıda en çok tükettiğimiz reçellerden bir tanesidir. Dolaştığınız her 10 evden en az ...
Yeşil Erik Reçeli
Yeşil Erik Reçeli
Yeşil erik reçeli, Yaz geldiğinde dalında gördüğümüz eriği canımız o kadar çeker ki hemen olsa da yesek dediğimiz erik çok fazla tüketmekteyiz. Türk h...
Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır
Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır
Çilek reçeli ne zaman yapılır, Çilek ülkemizin en sevilen meyvelerinden biri olur mayıs ve haziran aylarında olan çilekler oldukça lezzetlidir. Yemesi...
Şekersiz Reçel
Şekersiz Reçel
Şekersiz reçel, Ülkemizde birçok reçel çeşidi bulunmaktadır. Bu reçeller çok faydalı olmasıyla birlikte her kahvaltı sofrasında olmazsa olmazıdır. İns...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Reçel Katı Olursa Ne Yapılır
Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır
Taze Kayısı Reçeli
Ham İncir Reçeli
Çilek Reçeli Kıvamı
Karadut Reçelimin İçinde, Taş Gibi, Cam Gibi Çok Sert Maddeler Oluşmuş
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Karadut Reçelimin İçinde, Taş Gibi, Cam Gibi Çok Sert Maddeler Oluşmuş
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024