Kabak reçeli, canınız tatlı bir şeyler istediğinde keyifle tüketebileceğiniz bir lezzettir. Çıtır çıtır ve ağızda kolayca dağılmadan yenilebilen bu reçel, Antakya yöresine ait geleneksel bir tatlı türüdür. Kireç kullanımı, pişme aşamasında kabakların dağılmasını önlemek amacıyla yapılır. Bu yöntem yalnızca kabak reçeli için değil; elma, kayısı, erik ve incir reçelleri için de kullanılmaktadır. Kirece yatırma işlemi, meyvelerin şeklini koruyarak çıtır bir doku kazandırır. Kabak Reçeli İçin Gereken Malzemeler
Kabak Reçeli Nasıl Yapılır? Öncelikle kabakları yatıracağımız kireç kaymağını hazırlıyoruz. Sönmemiş kireci büyük bir kabın içine alıp üzerine su ekliyoruz ve berraklaşması için sabaha kadar bekletiyoruz. Hazırladığımız kirecin üzerini yarı açık şekilde örtüyoruz. Sabaha kadar dinlendirdiğimiz kireçli suyu, çok fazla hareket ettirmeden berrak kısmını başka bir kaba alıyoruz. Kabakları kalın doğradığımızda dışı çıtır, içi yumuşak ve lezzetli bir tatlı elde ederiz. Doğradığımız kabakları ayırdığımız berrak kireç suyunun içine koyuyoruz ve kabakların suyun yüzüne çıkmaması için üzerine ağırlık koyuyoruz. Kabakları bu suda yaklaşık 10-12 saat bekletiyoruz. Daha kısa süre bekletirsek, kabaklar pişme esnasında dağılabilir ve istenilen sertlikte olmazlar. Kireç suyunda beklettiğimiz kabakları alıp 4-5 defa duru suyla yıkıyoruz. İyice yıkadığımız kabakları başka bir duru suyun içine alıp 1-2 saat kadar bekletiyoruz. Kabakları çıkarmaya yakın reçeli yapacağımız tencereye şekeri, suyu ve pekmezi ekleyip 5-6 dakika kadar ısıtıyoruz. Sudan aldığımız kabakları henüz kaynamamış olan şerbete ekleyip karıştırıyoruz. Reçel kaynamaya başladıktan sonra altını kısıyoruz ve ara ara bir kevgir yardımıyla karıştırıyoruz. 2-3 saat kaynayıp şeffaf hale gelen kabak reçelinin şerbetinin kıvam alması için altını açıyoruz. Kıvam almaya başlayan reçele son olarak limon tuzunu ekleyip birkaç dakika daha kaynatıyor ve altını kapatıyoruz. Saklayacağımız cam kavanozları reçel sıcakken dolduruyor, soğuduktan sonra kapağını kapatıyoruz. Reçelleri kuru ve serin bir yerde muhafaza ediyoruz. Afiyet Olsun. |