Kabak Reçeli Kireç
08 Temmuz 2024

Kabak Reçeli Kireç


Kabak reçeli, canınız tatlı bir şeyler istediğinde keyifle tüketebileceğiniz bir lezzettir. Çıtır çıtır ve ağızda kolayca dağılmadan yenilebilen bu reçel, Antakya yöresine ait geleneksel bir tatlı türüdür. Kireç kullanımı, pişme aşamasında kabakların dağılmasını önlemek amacıyla yapılır. Bu yöntem yalnızca kabak reçeli için değil; elma, kayısı, erik ve incir reçelleri için de kullanılmaktadır. Kirece yatırma işlemi, meyvelerin şeklini koruyarak çıtır bir doku kazandırır.

Kabak Reçeli İçin Gereken Malzemeler

  • 1 kilogram bal kabağı (Soyulmuş halde)
  • 5 su bardağı şeker
  • 6 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • 1 yemek kaşığı dut pekmezi
  • 300 gram sönmemiş kireç

Kabak Reçeli Nasıl Yapılır?

Öncelikle kabakları yatıracağımız kireç kaymağını hazırlıyoruz. Sönmemiş kireci büyük bir kabın içine alıp üzerine su ekliyoruz ve berraklaşması için sabaha kadar bekletiyoruz. Hazırladığımız kirecin üzerini yarı açık şekilde örtüyoruz. Sabaha kadar dinlendirdiğimiz kireçli suyu, çok fazla hareket ettirmeden berrak kısmını başka bir kaba alıyoruz.

Kabakları kalın doğradığımızda dışı çıtır, içi yumuşak ve lezzetli bir tatlı elde ederiz. Doğradığımız kabakları ayırdığımız berrak kireç suyunun içine koyuyoruz ve kabakların suyun yüzüne çıkmaması için üzerine ağırlık koyuyoruz. Kabakları bu suda yaklaşık 10-12 saat bekletiyoruz. Daha kısa süre bekletirsek, kabaklar pişme esnasında dağılabilir ve istenilen sertlikte olmazlar.

Kireç suyunda beklettiğimiz kabakları alıp 4-5 defa duru suyla yıkıyoruz. İyice yıkadığımız kabakları başka bir duru suyun içine alıp 1-2 saat kadar bekletiyoruz. Kabakları çıkarmaya yakın reçeli yapacağımız tencereye şekeri, suyu ve pekmezi ekleyip 5-6 dakika kadar ısıtıyoruz. Sudan aldığımız kabakları henüz kaynamamış olan şerbete ekleyip karıştırıyoruz.

Reçel kaynamaya başladıktan sonra altını kısıyoruz ve ara ara bir kevgir yardımıyla karıştırıyoruz. 2-3 saat kaynayıp şeffaf hale gelen kabak reçelinin şerbetinin kıvam alması için altını açıyoruz. Kıvam almaya başlayan reçele son olarak limon tuzunu ekleyip birkaç dakika daha kaynatıyor ve altını kapatıyoruz. Saklayacağımız cam kavanozları reçel sıcakken dolduruyor, soğuduktan sonra kapağını kapatıyoruz. Reçelleri kuru ve serin bir yerde muhafaza ediyoruz.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Oktay Usta Ayva Reçeli

Oktay Usta Ayva Reçeli

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Karpuz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Karpuz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Biber Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Biber Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır?

Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır?

Güncel

Yeşil Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Balkabağı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Balkabağı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Süt Reçeli Nerede Kullanılır?

Süt Reçeli Nerede Kullanılır?

Kuru İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuru İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Frambuaz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Frambuaz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Olgun İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Olgun İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Zencefil Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Zencefil Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Katı Olursa Ne Yapılır?

Reçel Katı Olursa Ne Yapılır?

Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Karpuz Kabuğu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Karpuz Kabuğu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Zambak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Zambak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

Kuru Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

Kabak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Karadut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Karadut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yaş İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yaş İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Vişne Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Vişne Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Elma Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Elma Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Sarı Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır?

Sarı Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır?

Turunç Kabuğu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Turunç Kabuğu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri