Ayva reçeli, kahvaltıların vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Ayva, kış aylarının en sevilen ve vitamin bakımından oldukça zengin meyvelerindendir. Kahvaltıda ayva reçeli kaymak ile sunulduğunda tadı daha da lezzetlenecektir. Ayva Reçeli İçin Gerekli Malzemeler
Ayva Reçeli Nasıl Yapılır? Öncelikle altı adet ayvayı temizce yıkayın. Kabuklarını ince bir tabaka halinde soyun. Ayvanın içerisindeki sert kısımları çıkarın ve ayvaları küçük küpler halinde doğrayın. Ayvanın içerisinden çıkan çekirdekleri ayıklayıp ayrı bir kaseye koyun. Doğrama işlemi bittikten sonra ayvaları tencereye alın ve üzerine altı su bardağı su ilave edin. Ocağı orta ateşte açıp tencereyi üzerine alın ve ayvalar haşlanana kadar pişirin. Yaklaşık beş ila on dakikada pişer. Üzerine dört veya beş su bardağı kadar şeker ilave edin. Şeker ölçüsü sizin damak zevkinize kalmış. Ayva çekirdeklerini ilave edin, ayva çekirdeği reçelin kıvamının koyulaşması için gereklidir. İster içine direkt atın isterseniz de bir file tarzında beze sarıp atın ve daha sonra içinden çıkarın. Bu da size kalmış bir uygulama. Şeker atıldıktan sonra yaklaşık yirmi dakika kadar kısık ateşte pişirin. Sonra yarım limonun suyunu sıkın ve tencereye ilave edin. Limon suyunu ilave ettikten sonra beş dakika daha pişirin. Kıvamını anlayabilmek için bir kaşığın ucu ile suyundan alın ve düz bir tabağa damlatın. Damla hemen dağılmıyorsa olmuş demektir. Dağılırsa biraz daha pişirmelisiniz. Ayva reçeli bekledikçe koyulaşan bir kıvam alacaktır. Reçeliniz pişince içerisindeki çekirdekleri çıkarıp cam kavanozlara koyabilirsiniz. Reçelleri saklamak için mümkünse küçük kavanozlar kullanın. Böylelikle reçeliniz daha uzun süre dayanacaktır. Reçeli kavanoza koyup hemen ağzını kapatıp ters çevirin. Böylelikle hava alıp almadığını kontrol etmiş olursunuz. Reçelinizin renkli olmasını istiyorsanız pişerken bir miktar lohusa şekeri katabilirsiniz. Yerken de ceviz veya fındık ile servis yapabilirsiniz. Ekstra Bilgiler Ayva reçelinin daha parlak ve canlı renkte olmasını istiyorsanız, kaynama sırasında birkaç damla limon suyu ekleyebilirsiniz. Ayrıca, reçelinizin daha uzun süre dayanması için kavanozları serin ve karanlık bir yerde saklamalısınız. Reçel yapımında kullandığınız limon suyu, reçelin şekerlenmesini önler ve daha uzun süre taze kalmasını sağlar. |