Yabani İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
19 Temmuz 2024

Yabani İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yabani İncir Reçeli

Yabani incir reçeli, genellikle Aydın ili ve çevresinde yapılan bir reçel türüdür. Ancak sadece Aydın'da değil, Türkiye'nin her bölgesinde yapılmaktadır. Yapılışı her yörede neredeyse aynı olmakla birlikte, bazı yörelerde gıda boyası ve katkı maddeleri eklenerek orijinalliği bozulmaktadır. Bol miktarda şeker içerdiği için diğer reçel türlerinde olduğu gibi kalori değeri yüksek bir reçel türüdür.

Yabani incir reçeli sadece kahvaltıda tüketilen bir reçel türü değildir. Aynı zamanda sütlü tatlıların da tamamlayıcılarından biridir. Bu ürünün orijinal yapımında yalnızca pancar şekeri ve su kullanılarak bir bütünlük oluşturulmaktadır.

Bu reçel türü, herkesin bildiği incirin küçük olan halinden değil, "erkek incir" olarak bilinen yabani incir kullanılarak yapılmaktadır. İki türlüsü yapılmaktadır: Kabukları soyularak marmelat şeklinde yapılan ve kabukları soyulmadan yapılan. Bu reçel türü için küçük yabani incirler tercih edilmelidir çünkü incirin içindeki çekirdekler büyüdükçe yerken ağıza sert bir doku takılmaktadır.

Yabani İncir Reçelinin Malzemeleri

  • 100 adet yabani küçük incir
  • 1 kg pancar şekeri
  • 500 ml su
  • Yarım limonun suyu
  • 1 çay bardağı ölçüsünde fındık
  • Yarım çay kaşığı göz taşı (bakır sülfat)
  • Eldiven (incirlerin kabuklarını soyarken kullanmak için)

Yabani İncir Reçeli Nasıl Yapılır?

İlk olarak 100 adet incirin kabukları soyulmalıdır. Bu incirler soyulurken kesinlikle eldiven kullanılmalıdır. Yabani incirlerin içinden çıkan süt benzeri yapışkan sıvı, parmaklara yapışarak yanma hissi oluşturur. Bu riskten kaçınmak için eldiven kullanımı tercih edilmelidir. Kabukları soyma işlemi bitince işin büyük bölümü halledilmiş olur. Soyulmuş haldeki incirler yıkanır ve su dolu ayrı bir kaba alınır. İçinde yabani incirlerin bulunduğu kabın içine yaklaşık yarım çay kaşığı kadar göz taşı eklenir ve karıştırılır. Yabani incirler, içinde göz taşı bulunan bu suda 10-15 dakika bekletilir. Göz taşı olarak bilinen bakır sülfat, genellikle zirai ilaç satan yerlerden temin edilebilir ve çok az miktarda kullanıldığında zararlı değildir. Bu suda bekletme işleminin amacı, yabani incirlerin şerbette kaynarken parlak ve yeşil renk almasını sağlamaktır.

Yabani incirlerin suda bekletilme işlemi bittikten sonra tekrar yıkanır. İlk haşlama için su dolu bir kaba alınır. İncirler kaynamaya başladıktan sonra 5-6 dakika daha haşlanır. Bu süreçte tencerenin kenarına yabani incirin sütü yapışır ve yeşilimsi bir katman oluşturur. Bu nedenle çok kaliteli bir tencere tercih edilmemelidir. İlk haşlamanın suyu dökülür ve tencerenin kenar kısımları iyice temizlenip tekrar su eklenerek incirler bir kez daha kaynadıktan sonra 5-6 dakika kaynatılmalıdır. Bu işlem de tamamlandıktan sonra su tekrar süzülür ve incirler soğuk sudan geçirilerek soğutmak amacıyla bir köşeye alınır. İncirler biraz soğumaya başladığında tek tek zedelemeden sıkılarak içlerindeki su boşaltılmalıdır. Bu aşamada incirler biraz şekil kaybına uğrarlar ama şerbetle buluştuklarında tekrar eski hallerine döneceklerdir. İncirlerin içinde hiç su kalmaması çok önemlidir.

Reçelin yapılacağı tencereye şeker ve su koyularak kaynatılır. Kaynamaya başladıktan 3-5 dakika sonra yabani incirler de eklenir. Orta ısıdaki ocakta tahmini 15 dakika içinde yabani incirler içine şerbeti alıp şişerler ve bu aşamada reçele dönüşürler. Bu aşamada limon suyu eklenmelidir. Şeker oranı fazla olduğu için reçelin şekerlenme sorununu önlemek amacıyla limon suyu eklenmesi son derece önemlidir. Yabani incir reçeli ocaktan alındıktan sonra fındık eklenmelidir. Fındık ilavesi yapıldıktan sonra soğutularak tüketilebilir.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Nadiye

09 Mayıs 2024 Perşembe

Merhaba, ben şunu sormak istiyorum yabani incir reçeli bizim bildiğimiz normal incir değil mi? Bizim bildiğimiz normal incirden farkı nedir acaba? Yabani incirle yapılan bu reçel normal incirle de yapılabilir mi? Ben Doğu Anadolu bölgesinde yaşıyorum buralarda da yabani incir bulabilir miyim? Yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim. Selametle.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Nadiye hanım,

Yabani incir, bildiğimiz normal incirden biraz farklıdır. Yabani incir, doğada kendiliğinden yetişen ve genellikle daha küçük ve sert olan bir incir türüdür. Normal incir ise genellikle tarımı yapılan, daha büyük, tatlı ve etli olan incirlerdir. Yabani incirle yapılan reçel, normal incirden yapılan reçelden daha farklı bir lezzete sahip olabilir.

Evet, normal incirle de reçel yapılabilir ve oldukça lezzetli olur. Ancak, yabani incirin kendine özgü bir aroması ve sertliği olduğu için yabani incir reçelinin tadı biraz farklı olacaktır.

Doğu Anadolu bölgesinde yabani incir bulmak zor olabilir, çünkü yabani incir genellikle Akdeniz iklimine sahip bölgelerde yetişir. Ancak, belki de çevrenizdeki doğal alanları araştırarak yabani incir bulabilirsiniz.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Selametle.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Zencefil Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Zencefil Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Reçeli Kireç

Kabak Reçeli Kireç

Taze Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Taze Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Süt Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Süt Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Karadut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Karadut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır?

Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır?

Güncel

Oktay Usta İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Süt Yumurta Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Süt Yumurta Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Bergamot Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Bergamot Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Nasıl Saklanır?

Reçel Nasıl Saklanır?

Pekmezli Kabak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Pekmezli Kabak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Sarı Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır?

Sarı Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır?

Kuru Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri