recel.gen.tr
reçel
Sosyal Medyada Paylaş
Süt Reçeli Nerede Kullanılır
Kapari Reçeli
Yaban Mersini Reçeli
Yaş İncir Reçeli
Antep Fıstığı Reçeli Nasıl Yapılır
Reçel Neden Şekerlenir
Reçel Katı Olursa Ne Yapılır
Şeftali Reçeli
Süt Yumurta Reçel
Havuç Reçeli
Böğürtlen Reçeli
Şekersiz Çilek Reçeli
Ayva Reçeli Oktay Usta
Taze Kayısı Reçeli
Muz Reçeli
Çilek Reçeli Kıvamı
Kuru İncir Reçeli
Dut Reçeli
Karadut Reçeli
Armut Reçeli
Kivi Reçeli
İncir Reçeli
Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır
Şekersiz Reçel
Üzüm Reçeli
Diyet Reçel Yapımı
Kiraz Reçeli
Sakız Reçeli
Kuşburnu Reçeli
Frambuaz Reçeli
Beyaz Dut Reçeli
Kırmızı Erik Reçeli
Karpuz Reçeli
Kestane Reçeli
Çilek Reçeli Kaç Kalori
Tüm Sayfalar >>









Yabani İncir Reçeli

Yabani İncir Reçeli, genellikle Aydın ili ve çevresinde yapılan bir reçel türüdür. Sadece Aydın da değil yurdumuzun her bölgesinde yapılmaktadır. Yapılışı her yörede neredeyse aynıdır fakat bazı yörelerde gıda boyası ve bazı katkı maddeleri eklenerek orjinalliği bozulmaktadır. Bol miktarda şeker olduğu için diğer reçel türlerinde olduğu gibi kalori değeri yüksek bir reçel türüdür.

 Yabani incir reçeli sadece kahvaltıda tüketilen bir reçel türü değildir. Aynı zamanda sütlü tatlıların da bütünleyicilerinden bir tanesidir diyebiliriz. Bu ürünün orijinal yapımında yalnızca pancar şekeri ve su kullanılarak bir bütünlük oluşturulmaktadır. 

Bu reçel  türü herkesin bildiği incirin küçük olan halinden değil, erkek incir olarak bilinen yabani incir kullanılarak yapılmaktadır. İki türlüsü yapılmaktadır. kabukları soyularak marmelat şeklinde yapılan ve kabukları soyulmadan yapılan. Bu reçel türü için küçük yabani incirler tercih edilmeli çünkü incirin içerisindeki çekirdekler de büyüdüğü için yerken ağza sert  bir doku takılmaktadır. 

Yabani İncir Reçelinin Malzeme Listesi

  • 100 tane yabani küçük incir
  • 1 kg pancar şekeri
  • 500 ml su
  • Yarım limonun suyu
  • 1 çay bardağı ölçüsünde fındık 
  • Yarım çay kaşığı göz taşı
  • Eldiven (incirlerin kabuklarını soyarken kullanmak için)

Yabani İncir ReçeliYabani İncir Reçelinin Yapılışı

İlk olarak 100 adet incirin kabukları soyulmalıdır. Bu incirler soyulurken muhakkak eldivenden yardım alınmalıdır. Bu yabani incirlerin içinden çıkan süte benzeyen fakat yapışkan olana sıvı madde parmaklara ve ele yapışır ve parmaklarda yanma hissi oluşturur. Bu risk altına girmemek için muhakkak eldiven kullanımı tercih edilmelidir. Kabukları soyma işlemi bitince işin büyük bölümünü hallettiğimiz söylenebilir. Soyulmuş haldeki incirler yıkanır ve içi su dolu ayrı bir kaba alınır. İçinde yabani incirlerin bulunduğu kabın içerisine yaklaşık yarım çay kaşığı kadar göz taşı atılır ve karıştırılır. Yabani incirler içinde göz taşı bulunan bu suda 10-15 dakika bekletilir. Göz taşı olarak bilinen bakır sülfat, ağaçlara ve asmalarda kullanılmaktadır. Genellikle zirai ilaç satılan mekanlardan temin edilebilir. Göz taşı çok az miktarda kullanıldığı için pek zararlı değildir. Bu suda bekletme işleminin amacı, yabani incirler şerbette kaynarken parlak ve yeşil renk alsınlar diyedir.

Yabani incirlerin suda bekletilme işlemi bittikten sonra tekrar yıkanır. İlk haşlama için su dolu bir kaba alınır. İncirler kaynamaya başladıktan sonra tekrar 5-6 dakika daha haşlanır. Bu süreçte tencerenin kenar kısmına yabani incirin sütü yapışır ve yeşilimsi olarak tabir edilen bir katman oluşur. Bu sebepten ötürü çok kaliteli bir tencere tercih edilmemelidir. İlk haşlamanın tenceredeki suyu dökülür ve tencerenin kenar kısımları iyice temizlenip tekrar su konularak incirler bir kez daha kaynadıktan sonra 5-6 dakika kaynamalıdır. Bu işlemde bittikten sonra su tekrar süzülür ve incirler soğuk sudan geçirilerek soğutmak amaçlı bir köşeye alınır. İncirler birazcık soğumaya başlayınca tek tek zedelemeden sıkılarak içerisindeki su boşaltılmalıdır. Bu aşamada incirler biraz şekil kaybına uğrarlar ama şerbetle buluştukları vakit tekrar kendini toplayacaklar ve eski hallerine döneceklerdir. İncirlerin içinde hiç su kalmaması çok önemlidir. Reçelin yapılacağı tencereye şeker ve su koyularak kaynatılmalı ve kaynamaya başladıktan sonra 3-5 dakika kadar sonra yabani incirlerde eklenmelidir. Orta ısıdaki ocakta tahmini 15 dakika içerisinde yabani incirler içine şerbeti alıp şişeceklerdir ve bu aşamada reçele dönüşürler. Bu aşamada limon suyu eklenmelidir. Şeker oranı fazla olduğu için daha sonrasında reçelin şekerlenme sorununu önlemek için limon suyu ilavesi son derece önemlidir. Yabani incir reçelini ocaktan aldıktan sonra fındık ilavesi yapılmalıdır. Fındık ilavesi yapıldıktan sonra soğutularak tüketilebilir.

Afiyet Olsun

Yayınlanma Tarihi : 03.07.2015 16:55:09

Yabani İncir Reçeli Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Yabani İncir Reçeli"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Çilek Reçeli

Çilek reçeli, Çilek reçeli türk toplumunda en çok sevilerek tüketilen reçellerden biridir. Özellikle çocukların en çok sevdiği reçellerdendir. Bu nedenle Çilek reçeli kahvaltıların vazgeçilmez reçelidir. Çok az malzeme ile kısa sü...

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır, Çilek, C vitamini kaynağı olan ve dünya üzerinde yirmiden fazla çeşidi bulunan gülgiller familyasına ait bir meyvedir. Tek başını tüketilmesinin yanı sıra birçok yiyecekle birlikte kullanılan çilek, pas...

Kolay Çilek Reçeli Tarifi

Kolay çilek reçeli tarifi, kişiden kişiye yöreden yöreye değişiklik göstermektedir. Çilek reçeli yapımından önce kaliteli malzemenin tedarik edilmesi  çok önemlidir. Ana malzeme olacak çileğin seçimi burada önemli bir pay tutmakta...

Kara Dut Reçeli

Kara Dut Reçeli, Kara Dut, B1, B2 ve C vitaminleri ve kalsiyum ve demir gibi elementler içeren, görüntüsü ile de çok sevilen şifa kaynağı bir meyvedir. Yorgunluk ve bitkinliğin giderilmesine, zayıf bağışıklık sisteminin bir göster...

Beyaz Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır

Beyaz kiraz reçeli nasıl yapılır: Beyaz kirazdan yapılan bu reçel lezzeti ile bilinen bir reçeldir. Herkes tarafından sevilen ve görselliği ile ilgi çeken bir reçel olan beyaz kiraz reçeli iştah kabartan güzel bir görünüme sahipti...

Yeşil İncir Reçeli

Yeşil incir reçelinin yapılması oldukça zaman almasına ve emek harcanmasına rağmen çok lezzetli olmasından dolayı yapılan tüm uğraşlara kesinlikle değmektedir. Yeşil incir genellikle nisan ve mayıs ayında bulunmaktadır. İlk yediği...

Karpuz Kabuğu Reçeli

Karpuz kabuğu reçeli, birçok insanın severek tükettiği yaz meyvesi olan karpuzun, sadece yeşil kabuğu kullanılarak yapılan sofralarımızın önemli lezzetleri arasında bulunan reçel türüdür. Karpuz meyvesinin insan sağlığına birçok f...

Mürdüm Erik Reçeli

Mürdüm erik reçeli, gerek rengi ile gerek tadı bakımından çok lezzetli, nefis bir tattır. Misafirlerinize kahvaltı sofralarında sunabileceğiniz çok özel bir reçeldir. Özellikle çocuklarınızın büyük bir iştahla yiyebileceği hem gör...

Reçel Nasıl Yapılır

Reçel nasıl yapılır, reçelin en güzeli evde yapılan reçellerdir. Hiçbir tat ve kıvam evde yapılan reçellerin yerini tutmamaktadır. Peki, evde nasıl reçel yapabiliriz. Daha lezzetli ve pratik reçeller için, evde yapılacak reçell...

Portakal Reçeli

Portakal reçeli, Pişirirken evinizde mis gibi kokunun saracağı güzelliği vişne reçeli ile eşit şartlarda olan bir reçel. İster kabuğundan ister de sadece içinden yapabileceksiniz. Pişirirken biraz da  kabuk tarçın ekleyebilirsiniz...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

reçel, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Kasım - 2017