Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Gül Reçeli

Gül, anavatanı İran, Anadolu ve Çin olan gülgiller familyasından güzel kokulu bir bitki türüdür. Ülkemizde gülü ile meşhur olan şehrimiz Isparta'dır. Gül reçeli, genellikle kırmızı yapraklı güller ve şeker ile yapılan ve özellikle sabah kahvaltısında tüketilen bir besindir. Kokusu ve görünüşü ile oldukça cezbedici ve iştah açıcıdır. Gül reçeli yapımı, yapıldığı yöreye veya ustasına göre farklılık gösterebilir, ancak genel olarak şu şekildedir:

Gül Reçeli Malzemeleri

  • 250 gram gül (kırmızı veya koyu pembe yapraklı)
  • 1 kg toz şeker
  • 1 limon suyu
  • 3,5 su bardağı su

Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

Güller yaprakları koparılarak temizlenir ve büyük bir kase içerisine alınır. Yıkanan ve ayıklanan gül yaprakları reçel için hazırlanır. Bir kısmı farklı bir kase içerisine ayrılır. Kasedeki gül yapraklarının üzerine bir miktar şeker veya limon tuzu dökülerek yapraklar iyice ovalanır. Gül yapraklarının suyu çıkıncaya kadar ovalama işlemine devam edilir. Bunun yanında, gül yapraklarını ovalayarak ezmek yerine bir gün tencerede üzerine şeker eklenerek bekletilirse, şeker eriyerek gül yapraklarını sulandırır ve bu şekilde de reçel yapılabilir.

Tencereye 3,5 su bardağı su ve şeker koyularak kıvam alıncaya kadar kaynatılır. Şerbet kıvamına gelen ve koyulaşan suyun içerisine ezilen gül yaprakları eklenir. Kaynayan reçelin üzerine limon suyu eklenir ve kaynamaya devam edilir. Kısık ateşte reçel kıvamına ulaşıncaya kadar kaynatılır. Çok kaynatılan reçel rengini kaybeder, bu nedenle reçeli kaynatma süresi iyi ayarlanmalıdır. Gül reçeli tencerede soğuduktan sonra kavanozlara yerleştirilir. Ancak tencerede soğuma işlemi uzun sürmemelidir; tencerede uzun süre bekleyen reçel şekerlenebilir. Bu nedenle tencere genişçe bir kabın içine soğuk suya oturtularak soğutma işlemi hızlandırılabilir. Kavanozlara yerleştirilen gül reçelinin ağzı sıkıca kapatılır ve serin yerde saklanmasında fayda vardır.

Ekstra Bilgiler

Gül reçelinin sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. İçerdiği yüksek miktarda antioksidan sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve cildi yenileyebilir. Ayrıca, anti-inflamatuar özellikleri sayesinde sindirim sistemine de iyi gelir. Sonuç olarak, gül reçeli hem lezzetli hem de sağlıklı bir seçenek olarak sofralarımızda yer almalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Necâh

12 Temmuz 2024 Cuma

Isparta'da yaşayanlar gül reçelini sabah kahvaltılarında sıkça tüketiyor mu? Gül yapraklarını şekerle ovmak yerine, şeker ekleyip bir gün bekletmek daha mı iyi sonuç veriyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Necâh, gül reçeli konusunda oldukça haklısın. Isparta'da yaşayanlar gerçekten gül reçelini kahvaltılarında sıkça tüketirler. Gül yapraklarını şekerle ovmak yerine, şeker ekleyip bir gün bekletmek, yaprakların şekerle daha iyi özdeşleşmesini sağlar ve daha yoğun bir aroma elde edilir. Bu yöntemle, reçelin lezzeti de daha doğal ve taze olur. Denemeye değer!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yaban Mersini Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yaban Mersini Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kapari Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kapari Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Kayısı Reçeli

Oktay Usta Kayısı Reçeli

Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır

Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır

Güncel

Siyah Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Süt Reçeli Nerede Kullanılır?

Süt Reçeli Nerede Kullanılır?

Kavun Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kavun Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Neden Şekerlenir?

Reçel Neden Şekerlenir?

Armut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Armut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Zeytin Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Zeytin Reçeli Tarifi ve Malzemeleri