Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Dut Reçeli

Dut, tat bakımından çok şekerli bir yaz meyvesidir. İçeriği bakımından oldukça faydalı bir meyve olan dut, genel sağlığın korunmasında önemli rol oynar. Aynı zamanda kansere yakalanma riskini azaltır, kanın pıhtılaşmasına engel olur ve kanın temizlenmesine yardımcı olan toksinleri içerir. Karaciğer ve böbrekleri temizleyerek güçlenmelerine yardımcı olur. Soğuk algınlığına ve gribal enfeksiyonlara karşı bol miktarda C vitamini içerir. Kan şekerini dengelemek için tüketilir. Bunun yanı sıra kalp sağlığı için de önemli bir meyvedir. Kolesterole faydalıdır ve aynı zamanda iştah açma konusunda da etkilidir. Faydaları saymakla bitmeyen dut, reçel yapılarak da tüketilebilir.

Dut Reçeli Yapılışı İçin Gerekli Malzemeler

  • Bir kilo dut
  • Dört çay bardağı toz şeker
  • Bir çay kaşığı tereyağı
  • Bir tane limon tuzu ya da üç dört damla limon suyu
  • Orta boy bir tencere
  • Hazırlanan dut reçelini muhafaza etmek için bir adet kavanoz

Dut Reçeli Nasıl Yapılır?

  • Dutların sapları hafifçe çekerek çıkarılır. Dutların saplarını çıkarırken zedelememeye özen gösterilmelidir. Sapları çıkarılan dutlar bir süzgece konulur ve yine aynı şekilde zedelemeden yıkanır. Saplarını çıkarmak zor olsa da temizlenmesi önerilir çünkü reçelde güzel bir görünüm sağlamaz ve reçel yenirken saplarından rahatsız olunabilir. Keserek çıkarmaktansa çekerek temizlenirse içinde sap kalmaz.
  • Yıkanan dutların suyu iyice süzülür, tencereye bir sıra dut bir sıra toz şeker şeklinde dizilir. Tüm şeker hafif eriyip suyunu bırakana kadar bekletilir. Bir gün buzdolabında bekletmek reçelin daha lezzetli olmasını ve kıvamını almasını sağlar.
  • Kısık ateşte orta büyüklükte bir ocağa tencere konulur, kaynamaya başlar başlamaz içine tereyağı atılır. Yaklaşık on beş dakikada toz şeker eriyip iyice sulanır. Bir on dakika kadar daha kaynatılıp içine limon suyu ya da limon tuzu atılır ve beş dakika daha pişirilir, ardından ocaktan alınır. Dut çok fazla su bırakmadığından dolayı çok çabuk koyulaşır.
  • Toplamda yirmi ya da otuz dakikada ocağın altı kapatılır ve kavanozlara sıcak sıcak doldurulup kapağı kapatılır. Kavanoz ters çevrilir. Soğuyunca kapağından reçel çıkmamışsa uzun süre saklanabilir. Dut reçelini ışık görmeyen serin bir yerde muhafaza ediniz ve açıldıktan sonra buzdolabında saklayabilirsiniz.
  • Dut reçeli servis edilmeye hazırdır. Afiyet olsun.

Ekstra Bilgi

Sert kabuklu meyvelere göre dut çabuk yumuşar, bu yüzden ince kabuklu ya da kabuksuz meyvelerin (çilek, vişne, dut gibi) reçellerini çok fazla kaynatmamak gerekmektedir. Reçelin kıvamını kontrol etmek için, düz bir tabağa reçelin suyundan koyun. Parmağınızla yukarıdan aşağıya doğru çizin, eğer oluşan boşluk yavaş yavaş kapanıyorsa reçeliniz olmuş demektir.

Sonuç

Dut reçeli, lezzeti ve sağlık yararlarıyla sofralarınızda yer alması gereken önemli bir besindir. Hem yapımı kolay hem de faydalı olan bu reçeli, evinizde rahatlıkla hazırlayabilir ve sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ayva Reçeli Nasıl Yapılır?

Ayva Reçeli Nasıl Yapılır?

Frambuaz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Frambuaz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Şekersiz Çilek Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Şekersiz Çilek Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır?

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır?

Güncel

Kiraz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kiraz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Siyah Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Siyah Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Vişne Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Vişne Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Çilek Reçeli

Oktay Usta Çilek Reçeli

Reçel Kaç Kalori?

Reçel Kaç Kalori?

Turunç Kabuğu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Turunç Kabuğu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Nane Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Nane Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Portakal Kabuğu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Portakal Kabuğu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Karpuz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Karpuz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

Kuru Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

Çilek Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Hünnap Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Hünnap Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Zencefil Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Zencefil Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Mandalina Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Mandalina Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Akasya Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Akasya Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ham İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ham İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır

Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır

Biber Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Biber Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kivi Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kivi Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Antalya Reçelleri Tarifi ve Malzemeleri

Antalya Reçelleri Tarifi ve Malzemeleri

Taze İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Taze İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Böğürtlen Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Böğürtlen Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Muz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Muz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Armut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Armut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri