Turunç Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Turunç Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Turunç Reçeli, Turunç Akdeniz'e kıyısı olan bütün ülkelerde ve Güneydoğu Asya kıyılarında yetişen bu meyve rengi ve şekli ile portakala benzer ancak acımsı tadı ile portakaldan ayrılır. Bu meyve turunçgiller (Portakal, mandalina, limon, greyfurt) ailesine mensuptur ve kışın yapraklarını dökmez. Turunç Reçeli, portakala benzeyen Akdeniz meyvesi olan turunç ile yapılan ve genellikle kahvaltılarda tercih edilen bir reçeldir.

Trunç Reçeli İçin Malzemeleri
  • 10 adet orta boy turunç
  • 1 kg şeker
  • Yarım limon suyu
  • Bir adet limon tuzu
  • 5 su bardağı su
Turunç Reçeli Nasıl Yapılır?

Turunçların kabukları en dış yüzeyi ince bir tabaka şeklinde rendelenir. Bu sayede dış yüzeyde bulunan asit ve ekşiliğin geçmesi sağlanır ancak dış kabuğun tamamı rendelenmemelidir çünkü bu kabuk reçele aroma katmaktadır. Turunçlar yıkanıp uzunlamasına eşit parçalara bölünür ve kabukları portakal soyar gibi soyulur. Rulo şeklinde sarılan turunç kabukları yorgan iğnesi ile rulolar açılmayacak şekilde ipe dizilir ve ipler sıkıca düğümlenir. İpe dizilen turunç kabukları büyük bir tencere içinde yaklaşık yirmi dakika kaynatılarak haşlanır.

Yumuşayan turunç kabukları kaynar sudan alınarak üzerini basacak kadar soğuk suyun içerisinde bir müddet bekletilir. Soğuk suda bekletme işlemi su her gün değiştirilerek yaklaşık üç gün boyunca devam eder ve böylece kabukların acı tadı giderilmiş olur. Suda bekletme işleminin ardından kabuklar yıkanarak şeker ve suyun olduğu tencereye koyulur. Kabuklar tencereye alınmadan önce şeker ve suyun kaynaması gerekmektedir. Turunç kabukları şerbetin içinde kısık ateşte yaklaşık 40-50 dakika kaynatılır. Şerbet akıcılığını kaybedene yani reçel kıvamını alıncaya kadar kaynatma işlemi devam eder. Kıvama gelen reçelin üzerine limon suyu ve limon tuzu da ilave edilerek bu şekilde yaklaşık beş dakika daha kaynatılır. Ilıyan reçel üzerine kâğıt peçete konularak üzerinde biriken köpük alınır. Reçel soğuduktan sonra ipleri çıkarılarak kavanozlara yerleştirilir. Reçeli ağzı kapalı ve serin bir yerde muhafaza etmekte fayda vardır.

Turunç Reçeli Yapımında Püf Noktalar
  • Dış kabuğun tamamen rendelenmesi reçelin aromasının yok olmasına neden olur.
  • Limon kullanılmayan reçel zaman içinde şekerlenir ve küflenir.
  • Turunçlar soyulduktan sonra en az üç gün suyu değiştirilerek soğuk su içinde bekletilmelidir aksi halde kabuklardaki acı tat gitmez ve reçele geçer.
  • Turunç kabuklarını ipe dizerken kullanılan ip mümkünse naylon ve özellikle renksiz olmalıdır aksi halde ipin boyası meyvenin kabuklarına geçer.

Turunç Reçeli Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ayva Reçeli Nasıl Yapılır?

Ayva Reçeli Nasıl Yapılır?

Ayva Reçeli Kaç Kalori?

Ayva Reçeli Kaç Kalori?

Editörün Seçtiği

Oktay Usta Ayva Reçeli

Oktay Usta Ayva Reçeli

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Balkabağı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Balkabağı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kara Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kara Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Sarı Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır?

Sarı Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır?

Reçel Nasıl Saklanır?

Reçel Nasıl Saklanır?

Oktay Usta Üzüm Reçeli

Oktay Usta Üzüm Reçeli

Güncel

Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Beyaz Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Beyaz Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır?

Beyaz Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır?

Limon Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Limon Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Iğdır Patlıcan Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Iğdır Patlıcan Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Katı Olursa Ne Yapılır?

Reçel Katı Olursa Ne Yapılır?

Turunç Kabuğu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Turunç Kabuğu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Muz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Muz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Taze Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Taze Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Antalya Reçelleri Tarifi ve Malzemeleri

Antalya Reçelleri Tarifi ve Malzemeleri

Yaban Mersini Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yaban Mersini Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kestane Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kestane Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Reçeli Kaç Kalori?

Çilek Reçeli Kaç Kalori?

Yeşil İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Vişne Reçeli Nasıl Yapılır?

Vişne Reçeli Nasıl Yapılır?

Isparta Gülü Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Isparta Gülü Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kavun Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kavun Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kozalak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kozalak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6